Przepis na Zielone gofry z ricottą i białą czekoladą

Zielone goferki z kremem z ricotty i białej czekolady w wiosennym kolorze. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny.

zielone gofry – lista składników:

  • b) składnik podstawowy dodatkowy
  • zestaw b
  • 2 ząbki mlecznej czekolady
  • 5 łyżeczek rozmrożonego szpinaku
  • c) składniki robocze
  • 100 gram białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 250 gram.serka ricotta
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta
  • pół średniej gruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szkl .mąki z czubkiem
  • a)składnik podstawowy z zestawu
  • 1 szkl.wody
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy do smarowania gofrownicy
  • 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • d) dekoracja
  • 1 łyżka cukru z czubkiem
  • 1 łyżka wody

zielone gofry Jak zrobić:

Zobacz także: inna ciekawa recepturka

1. Szpinak po rozmrożeniu odcedzamy na sicie. Zmiksuj razem z jedną szklanką wody. Dodaj olej, mąkę, jajko, cukier, proszek do pieczenia i sok z cytryny do mieszanki szpinaku. Mieszamy. Gofry pieczemy po wlaniu do gofrownicy odrobiny oleju. Są nieco bardziej czasochłonne w podgrzaniu niż standardowe gofry. Masa: Rozpuścić mleczną i białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj serek ricotta i gorącą czekoladę. Wafle smarujemy śmietaną. Przed pokrojeniem gruszek w kostkę obierz je ze skórki. Umieść gruszkę w naczyniu, gdy cukier i woda osiągną karmel. Smażymy tylko krótko. Całość uzupełniają karmelizowane gruszki. Posyp granulkami czekolady.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *