Szpinak, kurczak, pieczarki i odpowiednie przyprawy zawinięte w pełnoziarniste naleśniki to jest moja dzisiejsza propozycja na późny obiad lub wczesną kolację. Gwarantuje, że zaskoczysz swoich domowników i gości. 🙂
Składniki na zapiekane naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem:
- Naleśniki pełnoziarniste (składniki i przepis znajdziecie na mojej stronie https://smaker.pl/przepis-pelnoziarniste-nalesniki,11
- Masło 2 łyżki
- Czosnek 6-7 ząbki
- Pierś z kurczaka
- Szpinak (rozdrobniony mrożony 400 g.)
- Pieprz
- FARSZ
- Sól
- Ser żółty 200 g.
- Cebula 2 szt.
- Śmietana kwaśna 18% 200 g.
- Pieczarki 400 g.
zapiekane naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem Jak zrobić
Zobacz również: inny przepis
Pieczarki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Po umyciu, osuszeniu i pokrojeniu w kształty piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Po obraniu czosnku przeciśnij go przez prasę. Cebule po obraniu pokroić w kostkę. 2 Intensywnie smarujemy i podsmażamy odciętą pierś z kurczaka. Mięso przełożyć do miski, gdy będzie miękkie. Podsmaż cebulę i czosnek dość długo na dodatkowym tłuszczu. Przed dodaniem pokrojonych w plasterki pieczarek i gotowaniem przez około dziesięć minut dopraw je solą i pieprzem. Gotuj szpinak, aż się rozpadnie. Pod koniec smażenia dodać kurczaka i śmietanę. W razie potrzeby doprawić. Pozwól farszowi ostygnąć. 3 W międzyczasie upiec ciepłe bułeczki według przepisu z mojej strony: 4 Po rozsmarowaniu farszu na naleśnikach zwiń je w dowolny kształt. Umieść naleśniki w naczyniu bezpiecznym dla kuchenki i gotuj przez 20 do 25 minut w temperaturze 150 do 180 stopni. Pod koniec pieczenia posyp tartym serem. 5 Smacznego 🙂
Dodaj komentarz