Naleśniki nadziewane masą serowo-bananową, zapiekane z waniliowym sosem z cynamonem. Idealne na obiad lub deser. Bardzo łatwe i efektowne danie.
naleśniki z serem i bananem – lista składników:
- Ser biały – 300g
- Dodatkowo – olej do nasmarowania formy
- Rodzynki – 1 łyżka
- Mleko – 250ml
- Jogurt naturalny – 1 łyżka
- Banan – 2szt
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Cukier – 1 łyżka
- Mąka pszenna – 240g
- Jogurt naturalny – 180ml
- Woda – 250ml
- Sos:
- Cukier – 1 łyżka
- Olej – 1 łyżka + do smażenia
- Sól – szczypta
- Cukier waniliowy – 2 łyżki
- Masa:
- Jajko – 1szt
- Naleśniki (na 10 szt na patelni 26cm):
- Skórka pomarańczowa kandyzowana – 1 łyżeczka
- Jajko – 1szt
naleśniki z serem i bananem Przygotowanie:
Zobacz również: inny przepis
Mieszamy łyżką skrawki naleśników. Powtórz mieszanie po dziesięciu minutach. Smażyć z różnych stron w natłuszczonym naczyniu. Masa: Przez dziesięć minut rodzynki zanurza się we wrzącej wodzie. Po tym czasie odcedź je i przekrój na pół, jeśli są za duże. Za pomocą widelca rozgnieć banany i twaróg. Zmiksuj dodatkowe składniki. Podziel dwa ciepłe bułeczki na trzy części i wypełnij je nadzieniem. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym lub natłuszczonej blasze do pieczenia, jak pokazano na rysunku. 3 Połącz składniki na sos. Sosem polać naleśniki. W 180 stopniach piec 40 minut od góry do dołu. 4 Podawaj naleśniki od razu.
Dodaj komentarz