Bananowe naleśniki z czekoladą to jest klasyczne i najbardziej smaczne połączenie, zwłaszcza dla dzieci. Znudziły Ci się normalne naleśniki i chcesz spróbować czegoś nowego? Bananowy naleśnik to idealny pomysł na pyszny posiłek świetny na śniadanie dla dzieci. Przepis na bananowy naleśnik jest prosty, a do tego szybki. Smak jest pyszny, naleśniki są słodkie i sprężyste. Bananowe naleśniki z czekoladą to jest klasyczne i najbardziej smaczne połączenie, zwłaszcza dla dzieci. Podawać je możesz jednak z wieloma różnymi dodatkami. Zobacz, jak zrobić bananowy naleśnik, który będzie pysznym pomysłem na słodki deser.
Bananowy naleśnik to po prostu zwykłe ciasto naleśnikowe z dodatkową papką z banana. Mają one pyszny, słodki i bananowy smak. Przepis na bananowy naleśnik jest więc bardzo łatwy i szybki. Pasuje w zasadzie na każdy posiłek, w tym na deser czy obiad. Wystarczy jedynie dodać jajka, mąkę, mleko oraz wcześniej wspomnianą papkę z banana. Jak zrobisz bananowy naleśnik, podawaj go z ulubionymi dodatkami na słodko. Może to być naleśnik z czekoladowym sosem, masłem orzechowym, owocami, orzechami, dżemem czy jogurtem. Pyszne są na deser, gdy dodasz także bitą śmietaną czy nawet lody.
Bananowy naleśnik to dobry pomysł na śniadania dla dziecka, podczas rozszerzania diety. By bardziej wzbogacić danie w błonnik, składniki mineralne oraz witaminy, a także obniżyć indeks glikemiczny, mąkę pszenną wysokooczyszczoną zastąp mąką z pełnego ziarna, najlepiej o typie powyżej 1850. Będzie wtedy zdrowszą bardziej odżywczą potrawą.
Lubisz posiłki na słodko? Musisz koniecznie spróbować bananowych naleśników, najlepiej z czekoladą. Jak zrobić bananowy naleśnik? Wszystko wygląda podobnie jak przepis na tradycyjne naleśniki. Jedyną różnicą jest dodanie papki z banana do ciasta naleśnikowego. Zacznij przygotowanie przepisu na bananowy naleśnik od rozgniecenia banana za pomocą widelca. Powinna powstać papka. W dużej misce umieść mleko, jajka, olej oraz mąkę. Dodaj do tych składników rozgniecionego banana, a następnie zmiksuj mikserem na jednolitą masę. Rozgrzej patelnię i wylewaj porcję ciasta naleśnikowego, rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Smaż naleśniki do uzyskania pięknego, złotego koloru. Bananowy naleśnik jest gotowy do podania na śniadanie lub na deser.
*Naleśniki należy smażyć na patelni, która jest dobrej jakości. Gdy patelnia jest zniszczona, ryzyko rozpadania się naleśników podczas ich przekręcania lub przyklejania do patelni jest ogromna.
*Ciasto naleśnikowe wylewaj wyłącznie na dobrze rozgrzaną patelnię.
*Olej możesz wylewać bezpośrednio na patelnię, zamiast dodawać go do ciasta. Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z masłem orzechowym, wykorzystaj mój przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko dla całej rodziny. Moje dietetyczne naleśniki z masłem orzechowym sprawdzą się jako pomysł na lunch lub przekąskę w ciągu dnia. Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak jak zrobić idealnie puszyste, cienkie i delikatne naleśniki? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na naleśniki z masłem orzechowym i przekonaj się jakie to proste. Z tym przepisem poradzi sobie każda osoba, nawet bez doświadczenia kulinarnego.
Do ich wykonania potrzebujemy tylko kilku składników, takich jak: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, olej i cukier.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Skoro mąka wybrana przejdźmy do mleka, śmiało możesz zastąpić je dowolnym napojem roślinnym. Pamiętaj, tylko żeby w jego składzie nie było dodatku cukru.
Nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Jeśli nie chcesz używać ani mleka, ani napoju roślinnego przygotuj naleśniki na wodzie. Wszystkie składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać, tak aby masa ciasta nie miała grudek i była jednolita. Nie zapominaj o dodatku cukru i oleju, dzięki temu nie będziemy musieli używać go już przy smażeniu.
W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
W trakcie mieszania możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy.
Pamiętaj jednak, aby nie używać zbyt dużo cukru, wtedy naleśniki mogą przyklejać się do patelni.
Jeśli masa naleśnikowa będzie gotowa, usmaż naleśniki na patelni już bez dodatku oleju rzepakowego. Gotowe naleśniki możesz podawać na wiele sposobów. Na słodko ze świeżymi owocami lub na wytrawnie z warzywami. Oby dwie wersje będą dobre.
Moje dietetyczne naleśniki z masłem orzechowym sprawdzą się jako pomysł na lunch lub przekąskę w ciągu dnia.
Naleśniki można modyfikować na wiele sposobów, dlatego będą świetną alternatywą dla wielu osób.
Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z masłem orzechowym, wykorzystaj mój przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko dla całej rodziny. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na naleśniki z masłem orzechowym i przekonaj się jakie to proste. Wytrawne naleśniki z mielonym mięsem i marchewką to świetna propozycja na obiad.
Wytrawne naleśniki z mielonym mięsem i marchewką
to świetna propozycja na obiad.
Składniki na naleśniki z mielonym:
- 2 szklanki mleka,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżeczki oregano suszonego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka lubczyku suszonego,
- olej do smażenia.
- 2 szklanki mąki,
- Placki;
- 2 duże marchewki,
- 2 jajka,
- olej do smażenia.
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 2 łyżeczki bazylii suszonej,
- Farsz;
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
naleśniki z mielonym Przygotowanie:
Zobacz również: inny ciekawy przepis
naleśniki; W trakcie ubijania jajek dodawać po jednym mleku, mące i wodzie. Na koniec dodać olej i dokładnie wymieszać, aż masa będzie gładka. W komorze gotuj cienkie ciepłe bułeczki. 2 Napełnianie; Usuń marchewki i cebulę. Cebulę pokroić w kształty, a marchewki otrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej olej w komorze, dodaj warzywa i chwilę później smaż je przez kilka minut przed dodaniem mięsa i gotuj przez jedną do dwóch minut. Dodać wodę i gotować do miękkości. działamy. Ciepłe bułeczki zwijamy i nadziewamy farszem. Obsmażyć na oleju. Podaj swój ulubiony sos. Wspaniałego posiłku 😉
Dodaj komentarz