Delikatne i wilgotne muffinki z cukinią na wytrawnie. Dobre na śniadanie z masłem, do spakowania dla dziecka do szkoły lub na przekąskę do pracy,
wytrawne muffinki z cukinią – składniki:
- 2 szklanki mąki
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki maślanki lub lekko rozcieńczonego wodą jogurtu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 2 szklanki startej I odsączonej cukinii
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek miękkiego masła
wytrawne muffinki z cukinią Przygotowanie
Zobacz także: inna receptura
Cukinię po utarciu i posoleniu odcedzamy przez 15 minut na sitku. Po tym czasie część płynu powinna spłynąć, a pozostałą część należy wycisnąć ręcznie. Przyprawy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną miesza się w jednej misce. Wymieszaj jajka, maślankę i kolejną miskę. Po dodaniu cukinii i szczypiorku wymieszać z mąką i aromatami. Ciasto przełożyć do formy na muffinki lub papierowych foremek po wysmarowaniu masłem. Zapiekać w 190 stopniach przez około 15-20 minut. Fenomenalny z margaryną i odrobiną czasu chłodzenia.
Dodaj komentarz