Przepis na Wytrawne muffinki z cukinią

Delikatne i wilgotne muffinki z cukinią na wytrawnie. Dobre na śniadanie z masłem, do spakowania dla dziecka do szkoły lub na przekąskę do pracy,

wytrawne muffinki z cukinią – składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki maślanki lub lekko rozcieńczonego wodą jogurtu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szklanki startej I odsączonej cukinii
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek miękkiego masła

wytrawne muffinki z cukinią Przygotowanie

Zobacz także: inna receptura

Cukinię po utarciu i posoleniu odcedzamy przez 15 minut na sitku. Po tym czasie część płynu powinna spłynąć, a pozostałą część należy wycisnąć ręcznie. Przyprawy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną miesza się w jednej misce. Wymieszaj jajka, maślankę i kolejną miskę. Po dodaniu cukinii i szczypiorku wymieszać z mąką i aromatami. Ciasto przełożyć do formy na muffinki lub papierowych foremek po wysmarowaniu masłem. Zapiekać w 190 stopniach przez około 15-20 minut. Fenomenalny z margaryną i odrobiną czasu chłodzenia.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *