włoskie naleśniki – lista składników:
- pieprz
- sól
- 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego szpinaku w liściach
- 3 jajka
- 5 łyżek startego parmezanu
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 i 2/3 szkl. mleka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 6 łyżek masła
- olej
- gałka muszkatołowa
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
włoskie naleśniki Jak zrobić
A może spodoba Ci się także: inny przepis
Szpinak należy rozmrozić i uszczuplić. W blenderze połącz 1/3 szklanki mąki i 1/2 szklanki mleka z jajkami. Przykryj ciasto i pozostaw na około dwadzieścia minut. 2 W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, podzielić, zeszklić na oleju, dodać szpinak i dusić 2-3 minuty. Usuń puree z pomidorów i usuń nasiona. Wymieszaj ze szpinakiem. Dodaj sól i pieprz do smaku. 3 Odłóż połowę pasty, a resztę rozgnieć na kawałki w gigantycznym żelazku. Podziel ciasto na równe części i usmaż je, aby uzyskać cienkie naleśniki. Następnie rozsmaruj na nich farsz szpinakowy. Zwiń i umieść w pojemniku żaroodpornym. 4 W misce rozpuść masło. Posypać resztą mąki. smażyć. Zintegruj śmietanę, wino i pozostałe mleko z zasmażką. Sos gotujemy, aż zgęstnieje. Dodaj trochę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Sos nakładamy na naleśniki. Na wierzchu posyp startym parmezanem. Przygotować 10 do 15 minut w 200oC w nagrzanym piekarniku. Źródło: Naj
Dodaj komentarz