Przepis na Tłusty Czwartek: idealny przepis na pączki

Przepis na pączki dostałam bardzo dawno temu, ale nie miałam odwagi ich zrobić. Dzisiaj polecam ten przepis początkującym w tej dziedzinie. Moje pierwsze pączki dość udane wyszły. Chciałam, żeby były puszyste i lekkie i takie były 🙂 Przepis na pączki dostałam bardzo dawno temu, ale nie miałam odwagi ich zrobić. Pączki któż ich nie lubi. Ale czy jedliście pączki migdałowe z mielonymi migdałami w środku ciasta i nadzieniem z krówek z polewą z migdałami. Sama nie wiem co jest najlepsze w tych pączkach. Czy sam pączek, nadzienie czy polewa. Jedyne co musicie mieć oprócz podstawowych składników na pączki to cukierki krówki i migdały. Znikną po godzinie. Lane chrusty to smaczne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają faworki. Koniecznie poznajcie ten prosty przepis.
Chrusty spotkamy pod nazwą faworki lub chruściki. Ze względu na swoją historię nazywano je również kreplami, co oznacza pączki. Przygotowuje się je głównie w okresie karnawału, a szczególnie na Tłusty Czwartek lub ostatki.
Faworki są polskim odkryciem. Jak podaje legendy powstały przez przypadek w poznańskiej piekarni Fawor. Stąd też pochodzi ich nazwa. Jeden z cukierników omyłkowo wrzucił pasek ciasta na pączki do gorącego oleju. Po otrzymanej reprymendzie od starszego cukiernika posypał cukrem usmażone ciasto i spróbował. W podobnym zachwycie był ów szef. I tak faworki podbiły całą Polskę. Z czasem zmodyfikowano ciasto na faworki przez co stały się lżejsze i bardziej chrupiące.
Nasz sprawdzony przepis na lane chrusty możesz zrobić w dowolnym momencie. Szczególnie, że jest on bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Tylko kilka chwil wystarczy i będziesz mógł podać dobre, chrupiące faworki posypane cukrem pudrem. Do wykonania faworków potrzebna będzie mąka, jajko, mleko, proszek do pieczenia i spirytus. Jeśli nie posiadasz spirytusu, możesz użyć octu. Dodanie tego składnika ma spulchnić ciasto i zapobiec nadmiernemu wchłonięciu tłuszczu.
Wymieszaj w misce mąkę z jajkami i mlekiem. Możesz też dodać szczyptę cukru. Następnie dodaj pozostałe składniki. Ciasto na lane chrusty ma być jednolite i lejące. Następnie umieść ciasto w rękawie cukierniczym i powoli wyciskaj na rozgrzany olej. Tak przygotowane faworki smaż na oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Jeśli nie masz rękawa, możesz użyć torebki foliowej. Wtedy wystarczy, że przytniesz delikatnie jeden róg torebki i przez powstałą dziurkę wyciśniesz ciasto. Faworki w ten sposób możesz dowolnie formować np. w ślimaczki.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić lane chrusty. Sam widzisz, że to szybki i prosty przepis. Tak przygotowane faworki to świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci i nie tylko podczas karnawału. Najlepsze są podane z cukrem pudrem, ale i bez tego dodatku są naprawdę pyszne. Macie dość pączków? To może skusicie się na odrobinę zdrowsze
pączki pieczone
? Zdrowsze to dużo powiedziane, ale na pewno mniej tłuste. 🙂 Z tego ciasta możecie też śmiało zrobić pączki smażone czy
oponki
, ale ja dzisiaj proponuję takie pieczone. Najbardziej lubię
pączki z różą
(szczególnie te
kupowane przy Nowym Świecie
), polane lukrem i posypane migdałami. Dzisiaj wersja pieczona. Zamiast róży użyjcie dowolnego dżemu, budyniu lub nutelli. Wszystkie pyszne.
Macie swoje ulubione nadzienie do pączków? Koniecznie się nim podzielcie, chętnie takich spróbuję.
Ciasto drożdżowe na pączki
z tego przepisu jest bez jajek, bardzo dobre, pączki wychodzą puszyste i, co ważne, nie musicie myśleć, co
zrobić z białkami
. Smacznego. Ciasto na faworki drożdżowe bardzo przypomina ciasto na pączki. przepis na pączki ze starego zeszytu.
Szybkie w przygotowaniu pączki są możliwe. Idealnie sprawdzą się w Tłusty Czwartek!

na pączki – składniki:

  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1/2 soku szklanki soku jabłkowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Olej kokosowy do smażenia
  • 1 laska wanilii

na pączki Przygotowanie:

Zobacz również: inna receptura

Polacy chwalą Tłusty Czwartek w całym kraju. W tym dniu tradycja jedzenia przechodzi do lokalu, a naszą uwagę przykuwają smakowite kawałki, które zostały delikatnie posypane cukrem pudrem, czekoladą lub lukrem. Wskazówki dotyczące przygotowania: W dużym garnku rozgrzej olej. Cały czas ubijaj jajka trzepaczką w ogromnej misce przed dodaniem serów. Dokładnie wymieszać przed dodaniem etapami mąki i proszku do pieczenia. Używając łyżki lub kostki, kontynuuj wprowadzanie masy. Na koniec dodaj zmiażdżone jabłko, nasiona wanilii i sól. Za pomocą łyżki, chochli lub innego specjalistycznego dozownika zacznij dodawać porcje ciasta, gdy tylko olej osiągnie około 175oC. Pączki zmienią rozmiar i kształt w zależności od użytych dodatkowych elementów. Pączki powinny być smażone, aż będą nieskazitelne pod każdym względem. Połącz cynamon i cukier w misce. Zanurz pączki w mieszance natychmiast po ich podgrzaniu. Zmiksuj twaróg i mleko w blenderze zamiast kupować serek homogenizowany. Połącz sok jabłkowy i lśniącą wodę w stosunku jeden do jednego. Pączki będą lekkie i przewiewne dzięki kieszeniom powietrznym, które będą również cyrkulować mieszankę. Olej kokosowy można zastąpić olejem rzepakowym. Korzystając z pojemnika, możesz obsmażyć churros lub pączki z otworem. Porada dla Specjalistów: Może chcesz mieć pewność, że Twoje pączki nie będą się konsumować i będą miały piękny, wspaniały asortyment? Skorzystaj z funkcji PerfectChef dostępnej w płytach kuchennych BOSCH. PerfectChef ustali dla Ciebie temperaturę smażenia, która będzie najlepsza dla Twojego jedzenia.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *