Gofry z nutą szpinaku, podane z rozpływającym jajkiem sadzonym, świeżym ogórkiem i chrupiącą, przyjemnie pikantną rzodkiewką to świetny pomysł na wspólne i pożywne śniadanie.
gofry z jajkiem sadzonym – składniki:
- 100g szpinaku rozdrobnionego
- Dodatkowo:
- 50ml mleka
- sól
- garść posiekanego szczypiorku
- olej do wysmarowania gofrownicy
- ogórek
- kilka rzodkiewek
- olej
- 3 jajka
- pieprz
- 130g mąki pszennej
- pieprz
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Gofry szpinakowe:
- sól
- 4 jajka
- garść szpinaku
gofry z jajkiem sadzonym Jak przygotować:
A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis
1. Białka ubić na pianę (nie musi być sztywna), dodając szczyptę soli. Następnie za pomocą blendera połącz mleko, mąkę w proszku, białka jaj i szpinak, który został rozgnieciony z dużą ilością wody na jednolitą masę. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 2. Przygotuj ciasto partiami i wlej je do gofrownicy z olejem i tłuszczem. Piecz przez 5 do 6 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Gdy gofry się nagrzewają, na ciepłej patelni można dusić smażone jajka z solą, pieprzem i szczypiorkiem. 3. Gofry podawaj na ciepło z sadzonym jajkiem, szpinakiem, rzodkiewką i ogórkiem.
Dodaj komentarz