Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości dla łasuchów. Ja proponuję babeczki – piernikowe , oblane lukrem i posypane kandyzowanymi owocami….mmm….. Podczas pieczenia w domu unosi się wspaniały zapach świąt – przyprawy do piernika
Składniki na świąteczne babeczki piernikowe:
- 250 g masła
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 1 szkl mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 200 g kandyzowanych owoców
- 4 jajka
- 2 i 1/2 szkl mąki
- cukier puder
- 2 szkl cukru
- 1łyżka kakao
- 1,5 czubatej łyżki przyprawy do piernika
- Dodatkowo:
świąteczne babeczki piernikowe Przygotowanie:
Zobacz również: inny przepis
1. 1. Do mleka dodać margarynę, cukier, kakao i poncz piernikowy. Gdy cukier i margaryna rozpuszczą się w bulgoczącej wodzie, mieszaj od czasu do czasu. Schłodzić 2. Jajka połączyć ze schłodzoną masą. Mąka przefiltrowana i jest obecnie dodawana do podgrzania proszku. 3. Użył papierowych kubków do napełnienia foremek na muffiny. Napełnij każdy kubek hitterem, aż będzie pełny w dwóch trzecich. Przygotować około 15 minut w 200 stopniach (góra-dół). Stopniowo dodawać cukier puder do soku z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję zbliżoną do gęstej śmietany 6. Wyjmij babeczki z pojemników do ostygnięcia. Zamroź każdą babeczkę i udekoruj pominiętym zwyczajem
Dodaj komentarz