Przepis na Staropolskie naleśniki zwykłe – cała prawda o naleśnikach

STAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE – jedyne takie, najlepsze.

Lekki, smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad, podwieczorek bądź kolacja? Odpowiedź może być tylko jedna. Absolutnie fantastyczne naleśniki przyrządzone na sposób staropolski 🙂 Podane w wersji deserowej lub wytrawnej. Przepis podstawowy, zwykły – w wersji na słodko do ciasta można dodać 2 łyżki cukru.

Cała prawda o naleśnikach, oczywista 😉
Naleśniki powinno smażyć się na cienkiej patelni, a samo ciasto zwykło być rzadkie. Nalewamy na patelnię bardzo mało, żeby rozlało się cienko po całej powierzchni. Pamiętać należy o uprzednim wysmarowaniu dna patelni świeżym, dobrej jakości smalcem wieprzowym bądź masłem (najlepiej sklarowanym).

Kiedy naleśnik się podsmaży i zaczyna się podnosić, delikatnie przekładamy go na talerz bądź odwracamy na drugą stronę i chwilę jeszcze smażymy.

W zależności od przeznaczenia, naleśniki smażymy z jednej lub z dwóch stron – mianowicie, jeżeli naleśniki przeznaczamy na torty, babki, puddingi bądź kluski do zup, to obsmażamy je z dwóch stron, w przeciwnym razie tylko z jednej strony.

Polecam ślicznie przepis, korzystajcie i ulepszajcie go!
Pięknie pozdrawiam 🙂

polskie naleśniki – lista składników:

  • 1 łyżeczka cukru (2 łyżki w wersji deserowej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka (może być woda gazowana bądź zwykła)
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

polskie naleśniki Jak zrobić:

Zobacz także: bananowe babeczki z czekoladą

tej proporcji okrawków powstanie 20 gorących bułeczek. 2 Oddzielić żółtka od białek mieszając białka na pianę. 3 Stopniowo i całkowicie dodawać mleko po zmiksowaniu żółtek, cukru i równomiernie miksując. Wszystko dokładnie wymieszaj w misce z dwiema szklankami mąki pszennej i jedną łyżką mąki ziemniaczanej przed dodaniem pianki białkowej, usuwając ewentualne grudki. Po podgrzaniu ciasta i posmarowaniu go cienką warstwą tłuszczu porcjować porcje ciasta i równomiernie je rozłożyć. Ciastko odwracamy i smażymy po przeciwnej stronie, gdy jest przypalone, lub układamy na talerzu, gdy jest ułożone. 4 Gorące bułeczki z serem Cheddar Umieść ciasto na patelni zgodnie z instrukcjami w powyższym przepisie i obsmaż z każdej strony. Po przygotowaniu wszystkich gorących bułeczek przykryj naleśniki książką i obsmaż z obu stron. Połóż ser na smażonej stronie. Utrwalanie nadzienia: Dodaj 200 gramów gładkiego twarogu, dwa żółtka, jedną łyżkę cukru, odrobinę soli i około dwóch łyżek dość rozdrobnionej pasty. Wszystko dobrze połączyć. Cynamon i rodzynki według uznania. Samodzielnie gotowe ciepłe bułeczki posypać cukrem i mielonym cynamonem pomimo gęstej śmietany. 5 NALEŚNIKÓW Z CUKREM I MASĄ OWOCOWĄ Przygotować ciasto naleśnikowe według przepisu. Postępuj zgodnie z powyższymi instrukcjami i smaż tylko z jednej strony. Następnie pieczoną stronę zawija się w trójkąty lub książkę, smaruje margaryną, posypuje cukrem i smaży na gorącej patelni z margaryną. Można go posmarować galaretką, powidłami z mocno podsmażonych śliwek lub powidłami bez soku. Po usmażeniu odłóż na bok. Gotowy.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *