Przepis na Sos czosnkowy do grilla

Tartę z pieczarkami możesz podawać z takimi dodatkami jak: ketchup, sos czosnkowy lub koperkowy. dwa filety z kurrczaka,05.kg zielonej fasolki szparagowej,03.kg kurek,parmezan, przyprawa do gyrosa sos czosnkowy Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sos czosnkowy w Thermomixie to przychodzimy z pomocą. Sos ten wykonasz w dosłownie minutę. Dlatego to świetny pomysł na szybki dodatek do sałatek lub do pizzy.
Potrzebna składniki to czosnek, jogurt grecki, majonez, sok z cytryny i sól. Wystarczy, że rozdrobnisz ząbki czosnku w naczyniu Thermomixa, a następnie dodasz pozostałe składniki i wymieszasz. Tylko tyle wystarczy by wykonać przepis na sos czosnkowy z Thermomixa.
Jeśli chcesz, możesz sos czosnkowy Thermomix również wzbogacić dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Sos czosnkowy świetnie smakuje z dodatkiem świeżej mięty, koperku lub bazylii. Wówczas świeże zioła rozdrobnij razem z czosnkiem. Z suszonych ziół warto dodać oregano lub również bazylię. Przed dodaniem zaparz je chwilę i dobrze odcedź, by oddały smak do sosu, a nie tylko „strzelały” między zębami. Taki zabieg sprawi, że sos czosnkowy będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Przepis ten możesz wzbogacić również o czosnek granulowany, co nada dodatkowej ostrości. Sami widzicie, że to dobry i łatwy w wykonaniu sos.
Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkiej ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia. Badania naukowe wskazują, że wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Dlatego np. w formie sosu czosnkowego powinien być często spożywany w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na ciężkostrawność nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.
Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka. Jako produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Jogurt ten powstaje poprzez fermentacje mleka, dlatego to również świetne źródło probiotyków. Jeśli chcesz, możesz sos czosnkowy Thermomix również wzbogacić dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Całość łączy sos czosnkowy z świeżą natką pietruszki. Do tego łagodny sos czosnkowy. Taki zabieg sprawi, że sos czosnkowy będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Składniki na sos czosnkowy:

  • sól
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 gram jogurtu
  • 1 duży pęczek koperku

sos czosnkowy Jak zrobić:

Zobacz również: inny przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *