Chrupiące naleśniki z masą serową skąpane w soku malinowym… Moje dietetyczne naleśniki z bananami sprawdzą się jako pomysł na lunch lub deser w ciągu dnia. Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak jak zrobić idealnie puszyste, cienkie i delikatne naleśniki? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na naleśniki z bananami i przekonaj się jakie to proste. Z tym przepisem poradzi sobie każda osoba, nawet bez doświadczenia kulinarnego.
Do ich wykonania potrzebujemy tylko kilku składników, takich jak: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, olej i cukier.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Skoro mąka wybrana przejdźmy do mleka, śmiało możesz zastąpić je dowolnym napojem roślinnym. Pamiętaj, tylko żeby w jego składzie nie było dodatku cukru.
Nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Jeśli nie chcesz używać ani mleka, ani napoju roślinnego przygotuj naleśniki na wodzie. Wszystkie składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać, tak aby masa ciasta nie miała grudek i była jednolita. Nie zapominaj o dodatku cukru i oleju, dzięki temu nie będziemy musieli używać go już przy smażeniu.
Gdy masa naleśnikowa będzie gotowa, usmaż naleśniki na patelni już bez dodatku oleju rzepakowego. Gotowe naleśniki możesz podawać na wiele sposobów. Na słodko ze świeżymi owocami lub na wytrawnie z warzywami. Oby dwie wersje będą dobre.
Moje dietetyczne naleśniki z bananami sprawdzą się jako pomysł na lunch lub deser w ciągu dnia.
Naleśniki można modyfikować na wiele sposobów, dlatego będą świetną alternatywą dla wielu osób.
Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z bananami, wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko, będą dobre na śniadanie dla dzieci, ale też na obiad dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego! Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na naleśniki z bananami i przekonaj się jakie to proste. Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z bananami, wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko, będą dobre na śniadanie dla dzieci, ale też na obiad dla całej rodziny. W zakwasie konsystencja powinna być jak ciasto na naleśniki. Przepis na naleśniki jest bardzo łatwy.
Ciasto z którego wychodzą zawsze udane placki. Z podanego przepisu wychodzi 30 placków do krokietów lub do naleśników.
Składniki na na naleśniki:
- olej 6 łyżek
- woda ciepła, przegotowana 3 szklanki
- jajka kurze 6 szt.
- sól pół łyżeczki
- mąka pszenna Typ 550 – 4,5 szklanki
- mleko 3 szklanki
na naleśniki Jak przygotować:
Zobacz także: naleśniki z mielonym mięsem
Połącz jajka, mleko, olej i wodę w misce. Aby zrobić zawiesinę z twardą śmietaną, blendujemy, dodajemy mąkę i ponownie miksujemy po wstępnym wymieszaniu. Mieszanka powinna odpocząć przez 30 do 40 minut wzdłuż tych linii. 2 Po tym czasie obsmażyć na gorącym, natłuszczonym naczyniu. 3 Przenieś upieczone naleśniki i smażone ciepłe bułeczki z patelni na talerz. Przeżyj wspaniałe doznania kulinarne!
Dodaj komentarz