Przepis na Piernikowe muffinki z bezową czapką

Muffinki z mąki kokosowej to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kokosowych słodkości. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z mąki kokosowej, by były w pełni bezglutenowe, ale również pyszne i na pewno się udały, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Muffinki z mąki kokosowej to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kokosowych słodkości. Są smaczne, proste, a przy okazji ciekawe. Ich przygotowanie jest szybkie. To przepis na naprawdę fantastyczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również jest zdrowe i dostarcza sporo błonnika. Nie zawiera też glutenu. Sprawdzi się idealnie jako szybki i prosty przepis, może być częścią diety redukcyjnej.
Przepis na muffinki z mąki kokosowej to wybór dla miłośników przepisów ciekawych, a także osób kochających nowoczesną kuchnię. Zwykle bezglutenowe ciasta są bardzo skomplikowane i trzeba do nich używać mnóstwa różnych mąk. To dlatego, że gluten, który znajduje się w klasycznych mąkach, wpływa na konsystencję ciasta i zapobiega rozpadaniu. W mąkach bezglutenowych tego białka brak, przez co nie są one aż tak dobre do wypieków. Jednak da się stworzyć odpowiednią mieszankę, dzięki której powstanie proste zupełnie bezglutenowe ciasto. I takie właśnie jest ciasto z mąki kokosowej. Świetnie odnajduje się ono właśnie w babeczkach, choć można z nich zrobić także klasyczne ciasto. Jednak to właśnie muffinki kradną serca ze względu na swój smak i cudowny wygląd. Te babeczki będą idealnym pomysłem na wszelkie imprezy czy przyjęcia, a także jako słodka przekąska do kawy. Można je ze sobą zabrać do pracy czy szkoły, gdyż całość nie kruszy się i jest bardzo zwarta. W wersji bardziej fit można zastąpić cukier słodzikiem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z mąki kokosowej, by były w pełni bezglutenowe, ale również pyszne i na pewno się udały, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ta receptura daje szansę na przygotowanie takiego deseru w prosty sposób, bez konieczności stosowania wielu mąk, czy skomplikowanych mieszanek i dodatków, które zwykle są drogie i słabo dostępne. Z tym przepisem można stworzyć ciasto na bazie kilku składników, które da się znaleźć w każdym większym sklepie i domowej spiżarni. Do jego wykonania nie trzeba też specjalnych sprzętów. Wystarczy piekarnik i mikser, by stworzyć naprawdę wspaniały wypiek. Powstają z niego babeczki smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia. To deser, który sprawdzi się nawet przy alergii na gluten, czy jego nietolerancji. Przepis na muffinki z mąki kokosowej to wybór dla miłośników przepisów ciekawych, a także osób kochających nowoczesną kuchnię. Wytrawne muffinki na bazie kasz (bezmięsne, dietetyczne, zdrowe, wegetariańskie) z niespodzianką w środku w postaci przepiórczych jajeczek. W tym roku zamiast tradycyjnych pierniczków postanowiłam upiec piernikowe muffinki z dużymi kawałkami słodkich mandarynek. W tym roku zamiast tradycyjnych pierniczków postanowiłam upiec piernikowe muffinki z dużymi kawałkami słodkich mandarynek. Wyszły pysznie 🙂

piernikowe muffinki – lista składników:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
  • 2 jajka
  • lukier
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 2 białka
  • ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • pszennej
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki cukru
  • MUFFINKI:
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki miodu
  • barwnik spożywczy
  • 1 łyżeczka mąki
  • KREM POMARAŃCZOWY:
  • BEZY:

piernikowe muffinki Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inna ciekawa recepturka

Krem pomarańczowy: Piernikowe babeczki z polewą bezową powstają poprzez zmieszanie cukru i żółtek jaj w garnku. Dodać 75 gramów pasty do smarowania, wyciśniętą pomarańczę i poncz. Za pomocą trzepaczki zmiksuj wszystko i dodaj mąkę ziemniaczaną. Podgrzewaj mieszaninę, aż stanie się gęsta. Zmiksuj, aby utrudnić spożywanie. Jeśli pojawią się grudki, wymieszaj je razem. MUFFINKI: Zmiękcz miód za pomocą margaryny. Ubij jajka, gdy ostygną. Wymieszaj mąkę, pop do pieczenia i skórkę z piernika w misce. Masę miodu przełożyć do garnka. Połącz ozdoby jako jedno. Do każdej foremki na muffinki należy włożyć łyżkę ciasta. Na wierzchu udekoruj pozostałym ciastem i łyżką mrożonej śmietanki pomarańczowej. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Bezy: Podczas ubijania białek na sztywną pianę dodawać pojedynczo cukier i barwnik spożywczy. Wykorzystując upieczony dobry worek, rozjaśnij schłodzone herbatniki. Muffinek nie trzeba wyjmować z foremek. 40 do 50 minut w piekarniku nagrzanym do 140 stopni Celsjusza. Udekorować lukrem. Zjedz swoją ucztę!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *