pączki z powidłami – składniki:
- Składniki na 20 porcji:
- 1 szklanki mleka
- 50 dag mąki
- 1 l oleju
- 2 żółtka od jajka
- 10 dag cukru pudru
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka wrzątku
- 5 dag masła
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- Lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- + migdały
- 1 budyń waniliowy
- szczypta soli
- 5 dag cukru
- 1 łyżka spirytusu
pączki z powidłami Jak zrobić:
A może spodoba Ci się także: inna receptura
Pączki ze śliwkami i migdałami Moja rodzina zajada się pączkami z ochotą, bo są takie dobre. Gotując mleko możemy zrobić dwie miski. W głównej misce połącz ciepłe mleko z drożdżami. Dodaj dwie łyżki mąki i jedną łyżkę cukru. Do kolejnej miski wbić jajko i żółtko, natrzeć nadmiarem cukru, a następnie posypać pozostałą mąką stolnicę. Następnie ułożyć ciasto warstwami, aby usunąć wyrośniętą masę i dodać masę jajeczną, likier, sok z cytryny i szczyptę soli. Do masy dodać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Gdy ciasto zacznie nam odchodzić od rąk, po wyrobieniu na stolnicy formujemy średnie kulki w kształcie pączków. Przykrycie mieszanki materiałem pozwoli jej ponownie wyrosnąć. Wyciągamy wyrośnięte ciasto (o grubości około 2 centymetrów) i wycinamy z niego kółka. Po wycięciu krążków formujemy kulki, pozwalamy im ponownie wyrosnąć, a brzegi sklejamy 1 łyżeczką powidła śliwkowego. Na rozgrzanej patelni smażymy pączki, aż staną się rumiane. W ten sposób pączki zostaną pokryte lukrem. Lukier: Ubij 1 łyżkę podgrzanej wody, cukier puder i sok z cytryny w misce, aż powstanie biała masa. Przypalone pączki posmarować lukrem i posypać migdałami. Mieć smaczny posiłek!
Dodaj komentarz