Przepis na Pączki z powidłami śliwkowymi i migdały

pączki z powidłami – składniki:

  • Składniki na 20 porcji:
  • 1 szklanki mleka
  • 50 dag mąki
  • 1 l oleju
  • 2 żółtka od jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka wrzątku
  • 5 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • Lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • + migdały
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli
  • 5 dag cukru
  • 1 łyżka spirytusu

pączki z powidłami Jak zrobić:

A może spodoba Ci się także: inna receptura

Pączki ze śliwkami i migdałami Moja rodzina zajada się pączkami z ochotą, bo są takie dobre. Gotując mleko możemy zrobić dwie miski. W głównej misce połącz ciepłe mleko z drożdżami. Dodaj dwie łyżki mąki i jedną łyżkę cukru. Do kolejnej miski wbić jajko i żółtko, natrzeć nadmiarem cukru, a następnie posypać pozostałą mąką stolnicę. Następnie ułożyć ciasto warstwami, aby usunąć wyrośniętą masę i dodać masę jajeczną, likier, sok z cytryny i szczyptę soli. Do masy dodać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Gdy ciasto zacznie nam odchodzić od rąk, po wyrobieniu na stolnicy formujemy średnie kulki w kształcie pączków. Przykrycie mieszanki materiałem pozwoli jej ponownie wyrosnąć. Wyciągamy wyrośnięte ciasto (o grubości około 2 centymetrów) i wycinamy z niego kółka. Po wycięciu krążków formujemy kulki, pozwalamy im ponownie wyrosnąć, a brzegi sklejamy 1 łyżeczką powidła śliwkowego. Na rozgrzanej patelni smażymy pączki, aż staną się rumiane. W ten sposób pączki zostaną pokryte lukrem. Lukier: Ubij 1 łyżkę podgrzanej wody, cukier puder i sok z cytryny w misce, aż powstanie biała masa. Przypalone pączki posmarować lukrem i posypać migdałami. Mieć smaczny posiłek!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *