pączki z ciasta drożdżowego – lista składników:
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki spirytusu
- 25 g drożdży
- 1 1/2 szklanki mleka
- pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- konfitura różana
- 50 g masła
- 3 szklanki mąki
pączki z ciasta drożdżowego Jak przygotować
Zobacz również: inna receptura
Gotowane na parze i pieczone pączki z mieszanki drożdżowej Dodaj roztrzepane jajka, ubij, skoncentruj i duszę do sfermentowanego ciasta. Odłóż nowe drożdże na około dziesięć minut po oddzieleniu ich od 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Połącz cukier i żółtka za pomocą miksera, aż mieszanina będzie prawie biała i zwiększy swoją objętość. Dodaj pozostałe mleko do 2 szklanek przesianej mąki po ugotowaniu mąki. Przed dodaniem roztrzepanych jajek, zakwasu, ekstraktu waniliowego i spirytusu do ciepłego ciasta wszystko należy wymieszać mikserem.
Dodaj komentarz