Przepis na Pączki drożdżowe na kefirze, z marmoladą

Pączki zrobiłam na kefirze naturalnym zamiast na mleku. Do ciasta dodałam trochę otartej skórki cytrynowej dla smaku i aromatu. Po usmażeniu pączki posypałam cukrem pudrem.

Składniki na pączki drożdżowe na kefirze:

  • marmolada truskawkowa do nadziewania
  • 50g masła
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 1 żółtko
  • 25g świeżych drożdży
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki wódki
  • 1 całe jajko
  • 2szkl. mąki tortowej
  • cukier puder do oprószenia
  • troszkę więcej niż 0,5szkl. kefiru naturalnego gęstego

pączki drożdżowe na kefirze Przygotowanie:

Zobacz również: inna receptura

Wcześniej wyeliminowałem kefir i jajka z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. W misce rozkruszyłam drożdże. Dodałam łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Kefir mieszałam tak, aby w misce nie było grudek. Dałam zakwasowi kilka minut do wyrośnięcia. Pozostawiłem pastę do ostygnięcia po upłynnieniu jej na patelni. Resztę mąki przesiałam do miski. Aby zrobić lekkie, puszyste ciasto, do mąki dodałam jedno całe i jedno żółtko jajka wraz z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodałem podwyżkę. Zacząłem manipulować miksturą przy pomocy werbli i blendera (można też zrobić to ręcznie). W czasie wyrabiania ciasta dodałam wódkę i roztopione masło. Pracowałem z mieszanką przez kilka chwil, aż zaczęła odsuwać się od ścianek miski w satysfakcjonujący sposób. Ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie posypałam stolnicę mąką i rozwałkowałam ciasto na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wyciąłem koła z kombinacji o szacunkowej wielkości 7 cm. Na połowie krążków rozsmarowano dobrą łyżeczkę marmolady. Okrągłe pączki obramowałam naklejając na talerzyki galaretowe krążki bez konfitury i polewając je galaretką. Pozwalam pączkom nadmuchać się przez około 15 do 20 minut na desce do ciasta. W garnku rozgrzałam olej. Pączki włożyłam na rozgrzany olej i obsmażyłam do zarumienienia z różnych stron, po czym ułożyłam na talerzu przymocowanym ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe pączki obtoczyłam w cukrze pudrze.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *