Przepis na pączki domowe

pączki domowe – składniki:

  • 3/4l mleka
  • 1kg mąki
  • 20dag masła
  • 10dag drożdży
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 10żółtek
  • 1szkl. cukru
  • szczypta soli
  • konfitury lub marmolada
  • 1 cukier wanilinowy
  • tłuszcz do smażenia

pączki domowe Jak przygotować:

Zobacz również: inny przepis

ręcznie wyrabianych pączków, łączymy z 1/3 szklanki mąki, drożdży i wody. cukru, szklankę ciepłego mleka, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Dodaj żółtka do roztworu ze szczyptą soli, pozostaw na 10 do 15 minut, a następnie dodaj. Następnie połączyć cukier wanilinowy, spirytus, pozostałe mleko, które zostało lekko stopione, schłodzone masło i mąkę. Podziel kombinację i ponownie wstań. Na każdy talerz nałożyć po pół łyżeczki dżemu, skleić brzegi, przykryć czymś i odstawić do wyrośnięcia na oprószonej mąką desce do pieczenia o grubości 2 cm. Gdy podrosną, rozgrzej olej, włóż do niego sklejone pączki i smaż je na złoty kolor.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *