Przepis na Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku

Naleśniki chodziły już za mną od jakiegoś czasu, ale jakoś nie było nam po drodze się spotkać. W końcu się udało i na obiedzie pojawiły się naleśniki z mąki ryżowej ze szpinakiem, serem feta i pleśniowym, z dużą ilością czosnku, zapiekane w sosie śmietanowo-serowym… pierwszy raz robiłam naleśniki w takiej formie i powiem szczerze, że to będzie moja ulubiona wersja, bo wyszły przepyszne 🙂 Poniżej przepis na 4 duże naleśniki.

naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku – składniki:

  • 2 jajka
  • Farsz:
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła (roztopić)
  • 60 g sera pleśniowego
  • pół małego pęczka koperku (posiekać)
  • 1 szklanka mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • Ciasto:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 60 g sera feta
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć)
  • 100 g żółtego sera (zetrzeć)
  • trochę masła klarowanego do smażenia
  • 450 g mrożonego szpinaku (może być też świeży)
  • 4 ząbki czosnku
  • Sos:
  • 1 szklanka mąki (u mnie ryżowa, może być pszenna)

naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku Przygotowanie:

Zobacz również: inna ciekawa receptura

Ciasto: Za pomocą trzepaczki połącz w misce wszystkie składniki na naleśniki i odstaw na około 15 minut. 2 Nadzienie: Umieść rozmrożony szpinak na patelni z pastą. Dusić, doprawić rozgniecionym czosnkiem, serem cheddar, solą i pieprzem. 3 Sos: Połącz wszystkie składniki w misce. 4 Na dużej (28 cm) patelni smażymy cztery naleśniki. Umieść każdy hotcake na lepszym talerzu. Zroluj naleśnik i pokryj całą powierzchnię farszem. Gorące bułeczki przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wlej sos na wierzch i gotuj przez około 20 minut, obracając brojler o 180 stopni w górę iw dół, aż mięso będzie brązowe. ŻYCZĘ TWOJEJ OBIAD!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *