dopiero od bardzo niedawna przekonuję się do szpinaku, ponieważ w przedszkolu panie kucharki skutecznie mnie do niego zniechęciły. ale okazuje sie, że szpinak w takiej wersji smakuje rewelacyjnie :-). na dodatek ekspresowy w przygotowaniu obiad
naleśniki zapiekane ze szpinakiem – składniki:
- ser żółty 5 dag
- szpinak liściasty baby ok. 20 dag
- ser feta 15 dag
- czosnek 1 duży ząbek
- 4 naleśniki (do podstawowej wersji dodaję zioła prowansalskie i bazylię)
- sól, pieprz
naleśniki zapiekane ze szpinakiem Przygotowanie
Zobacz także: inny przepis
Zgrilluj naleśniki. Szpinak opłucz i drobno posiekaj – ale nie przesadnie drobno. Drobno posiekany czosnek należy chwilę podsmażyć na oleju. Po dodaniu sera feta do mieszanki i krótkim blanszowaniu szpinaku, nałóż farsz na środek każdego naleśnika, zwiń lub zrób kopertę i posyp mielonym serem cheddar w naczyniu żaroodpornym. Podgrzewać przez 12 do 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciesz się posiłkiem!
Dodaj komentarz