naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami – składniki:
- przyprawy:
- 1/2 ząbka czosnku
- 400 ml puszka pomidorów
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- Farsz
- świeża kolendra lub bazylia
- 4 naleśniki
- ok. 120 g tartego sera
- Oraz
- 1 łyżeczka kurkumy
- Sos
- 150 g bakłażana (opcjonalnie)
- 250 g cukinii
- kawałeczek papryczki chili
- 1/2 papryczki chili (lub do smaku)
- 1/4 łyżeczki kurkumy i oregano, sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 czerwona papryka
naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami Jak zrobić
Zobacz również: inny ciekawy przepis
Placki można zrobić z tortilli lub według przepisu. Farsz: Na danie pokrój warzywa i filet z kurczaka w małe kształty. Drobno posiekaj paprykę duszoną. Mięso powinno być obtoczone w mące kukurydzianej. Na nieprzywierającej patelni podsmaż kurczaka na oliwie z oliwek. Smaż chili i warzywa przez trzy do czterech minut, doprawiając oregano i kurkumą. Jednorazowo dodawać dwie do trzech łyżek wody. Po dodaniu sosu sojowego odstawić. Sos do pomidorów: Przed dodaniem pomidorów i aromatów podsmażyć na oliwie z oliwek gulasz z fasoli i drobno posiekany czosnek. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając. Naleśniki przykryć farszem i łyżką startego sera przed pieczeniem w 180 stopniach. Posyp pozostałym startym serem i ułóż obok siebie w żaroodpornym pojemniku lub na blasze do pieczenia. Polewamy sosem pomidorowym. Przykrycie i intensywność przez blisko 20 minut. Do wyboru jest nowy krem z bazylią lub kolendrą. Wersja wegetariańska: Czerwoną fasolę można podać z kurczakiem.
Dodaj komentarz