Przepis na Naleśniki z tuńczykiem, bakłażanem i pieczarkami

Takie mini naleśniki smakują nam zdecydowanie bardziej niż klasyczne. Cereal Pancakes to nic innego jak tycie naleśniki! Maleńkie, puszyste placuszki z dodatkiem ulubionych owoców, miodu lub syropu klonowego i np. serka waniliowego to wymarzone śniadanie zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Takie mini naleśniki smakują nam zdecydowanie bardziej niż klasyczne. Koniecznie spróbujcie. Pyszny arabski deser, to nic innego jak mini naleśniki z nadzieniem. Przygotowałam wersje śniadaniową, w weekendy lubimy robić naleśniki, więc postanowiłam zaskoczyć moich chłopaków, wersja podania bardzo przypadła im do gustu szczególnie najmłodszemu w rodzinie . Tradycyjne naleśniki lubimy z twarogiem, tak samo podałam i te. Pyszny arabski deser, to nic innego jak mini naleśniki z nadzieniem. Naleśniki z tuńczykiem są fajnym daniem, które przełamie nudę i monotonię w kuchni. Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań mącznych w Polsce. Przygotowywane są zarówno na słodko, jak i na słono. Zapiekane, podsmażane, na ciepło czy na zimno, form podania naleśników jest wiele i każde są bardzo smaczne. Jedną z propozycji zapiekanych naleśników na słono są naleśniki z tuńczykiem.
Zapiekane naleśniki z tuńczykiem i serem oraz pomidorami to fajna propozycja na obiad lub kolację. Jest to coś innego, nowego i oryginalnego, dzięki czemu danie to urozmaici Twoje codzienne posiłki. Naleśniki przygotowane są z pomidorami, jednak możesz przygotować je z dowolnymi warzywami jak na przykład papryka. Przepis na naleśniki jest bardzo łatwy. Same naleśniki możesz usmażyć dzień wcześniej, a następnego dnia wystarczy tylko, że nałożysz składniki, złożysz naleśniki i zapieczesz. Do naleśników możesz przygotować też farsz, zamiast układania luźno składników. Farsz z tuńczyka do naleśników jest także łatwy w przygotowaniu, a naleśniki z takim farszem możesz zjeść nawet na zimno. Taki farsz przygotujesz z tuńczykiem, kukurydzą, papryką, cebulą, jajkiem, majonezem, koperkiem i serem żółtym. Naleśniki możesz także przygotować w wersji fit. Naleśniki wykonaj z mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast tortowej. Dodaj do nich sporo warzyw, zmniejsz ilość sera żółtego lub wymień go na mozzarellę light. Naleśniki z tuńczykiem to zdrowa propozycja, tuńczyk zawiera sporo cennych wartości odżywczych. Jest on bogaty w witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, Witaminę B2 oraz witaminę B6. Dodatkowo zawiera sporo potasu, fosforu, selenu i magnezu. Tuńczyk jest źródłem kwasów z rodziny omega-3, EPA i DHA, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Mięso z tuńczyka zawiera sporo białka. Wybierając tuńczyka w puszce, wybieraj tego w sosie własnym, jest on mniej kaloryczny i zawiera mniej tłuszczu.
Naleśniki z tuńczykiem są fajnym daniem, które przełamie nudę i monotonię w kuchni. Naleśniki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, same naleśniki możesz przygotować wcześniej, możesz je nawet zamrozić i mieć na awaryjne, szybkie posiłki. Zapiekane naleśniki z tuńczykiem i serem oraz pomidorami to fajna propozycja na obiad lub kolację.

naleśniki z tuńczykiem – lista składników:

  • Pozostałe: 1 łyżka masła
  • 270 ml mleka
  • 4 łyżki jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mały bakłażan
  • rzepakowego
  • papryka
  • Farsz:
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 150-200 gram żółtego sera
  • 2 łyżki śmietany
  • 180 gram pieczarek
  • 1 szklanka mąki
  • sól
  • sól
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • Ciasto:
  • 2-3 łyżki oleju

naleśniki z tuńczykiem Jak zrobić

A może spodoba Ci się także: inny przepis

Ciepłe bułeczki z rybą, bakłażanem i grzybami Po połączeniu składników podsmażamy placki na oleju. Po pokrojeniu cebuli podsmaż ją na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana i pieczarki. Posyp solą i gotuj przez około dziesięć minut. Tuńczyk, kwaśna śmietana i przyprawy Smaż przez dodatkowe 1-2 minuty mieszając. Faszerowane naleśniki posyp startym serem i posmaruj masłem. Złóż ponownie na pół po złożeniu na pół. Po grillowaniu w pastach podawaj z odrobiną jogurtu naturalnego i posypką słodkiej papryki.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *