Takie mini naleśniki smakują nam zdecydowanie bardziej niż klasyczne. Cereal Pancakes to nic innego jak tycie naleśniki! Maleńkie, puszyste placuszki z dodatkiem ulubionych owoców, miodu lub syropu klonowego i np. serka waniliowego to wymarzone śniadanie zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Takie mini naleśniki smakują nam zdecydowanie bardziej niż klasyczne. Koniecznie spróbujcie. Pyszny arabski deser, to nic innego jak mini naleśniki z nadzieniem. Przygotowałam wersje śniadaniową, w weekendy lubimy robić naleśniki, więc postanowiłam zaskoczyć moich chłopaków, wersja podania bardzo przypadła im do gustu szczególnie najmłodszemu w rodzinie . Tradycyjne naleśniki lubimy z twarogiem, tak samo podałam i te. Pyszny arabski deser, to nic innego jak mini naleśniki z nadzieniem. Naleśniki z tuńczykiem są fajnym daniem, które przełamie nudę i monotonię w kuchni. Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań mącznych w Polsce. Przygotowywane są zarówno na słodko, jak i na słono. Zapiekane, podsmażane, na ciepło czy na zimno, form podania naleśników jest wiele i każde są bardzo smaczne. Jedną z propozycji zapiekanych naleśników na słono są naleśniki z tuńczykiem.
Zapiekane naleśniki z tuńczykiem i serem oraz pomidorami to fajna propozycja na obiad lub kolację. Jest to coś innego, nowego i oryginalnego, dzięki czemu danie to urozmaici Twoje codzienne posiłki. Naleśniki przygotowane są z pomidorami, jednak możesz przygotować je z dowolnymi warzywami jak na przykład papryka. Przepis na naleśniki jest bardzo łatwy. Same naleśniki możesz usmażyć dzień wcześniej, a następnego dnia wystarczy tylko, że nałożysz składniki, złożysz naleśniki i zapieczesz. Do naleśników możesz przygotować też farsz, zamiast układania luźno składników. Farsz z tuńczyka do naleśników jest także łatwy w przygotowaniu, a naleśniki z takim farszem możesz zjeść nawet na zimno. Taki farsz przygotujesz z tuńczykiem, kukurydzą, papryką, cebulą, jajkiem, majonezem, koperkiem i serem żółtym. Naleśniki możesz także przygotować w wersji fit. Naleśniki wykonaj z mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast tortowej. Dodaj do nich sporo warzyw, zmniejsz ilość sera żółtego lub wymień go na mozzarellę light. Naleśniki z tuńczykiem to zdrowa propozycja, tuńczyk zawiera sporo cennych wartości odżywczych. Jest on bogaty w witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, Witaminę B2 oraz witaminę B6. Dodatkowo zawiera sporo potasu, fosforu, selenu i magnezu. Tuńczyk jest źródłem kwasów z rodziny omega-3, EPA i DHA, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Mięso z tuńczyka zawiera sporo białka. Wybierając tuńczyka w puszce, wybieraj tego w sosie własnym, jest on mniej kaloryczny i zawiera mniej tłuszczu.
Naleśniki z tuńczykiem są fajnym daniem, które przełamie nudę i monotonię w kuchni. Naleśniki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, same naleśniki możesz przygotować wcześniej, możesz je nawet zamrozić i mieć na awaryjne, szybkie posiłki. Zapiekane naleśniki z tuńczykiem i serem oraz pomidorami to fajna propozycja na obiad lub kolację.
naleśniki z tuńczykiem – lista składników:
- Pozostałe: 1 łyżka masła
- 270 ml mleka
- 4 łyżki jogurtu
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mały bakłażan
- rzepakowego
- papryka
- Farsz:
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 150-200 gram żółtego sera
- 2 łyżki śmietany
- 180 gram pieczarek
- 1 szklanka mąki
- sól
- sól
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- Ciasto:
- 2-3 łyżki oleju
naleśniki z tuńczykiem Jak zrobić
A może spodoba Ci się także: inny przepis
Ciepłe bułeczki z rybą, bakłażanem i grzybami Po połączeniu składników podsmażamy placki na oleju. Po pokrojeniu cebuli podsmaż ją na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana i pieczarki. Posyp solą i gotuj przez około dziesięć minut. Tuńczyk, kwaśna śmietana i przyprawy Smaż przez dodatkowe 1-2 minuty mieszając. Faszerowane naleśniki posyp startym serem i posmaruj masłem. Złóż ponownie na pół po złożeniu na pół. Po grillowaniu w pastach podawaj z odrobiną jogurtu naturalnego i posypką słodkiej papryki.
Dodaj komentarz