Przepis na Naleśniki z ruskim farszem

Naleśniki z ruskim farszem należą do moich ulubionych. Przecież od zawsze bardzo lubię pierogi ruskie (nie mylić z ukraińskimi, bo to jest inne nadzienie!), tylko wałkować mi się nie chce. Więc uciekam się do sztuczki z naleśnikami, a to jest bardzo, bardzo dobre rozwiązanie! Naleśniki każdy umie usmażyć. Mogą być nawet bezglutenowe albo wegańskie, albo i to, i to. Ciasto jak ciasto, jest zwyczajne, bo tu farsz jest najważniejszy. Ruski farsz, czyli farsz do ruskich pierogów. Z twarogu, ziemniaków, smażonej cebuli i mnóstwa pieprzu. Bez skwarek z boczku i słoniny, bo one mają prawo znaleźć się tu najwyżej jako okrasa, a nie składnik nadzienia. Cudowny, aromatyczny, wegetariański ruski farsz. Ruski, bardzo proszę nie mylić z rosyjskim!

naleśniki z ruskim farszem – lista składników:

  • opcjonalnie – bardzo polecam – czubata łyżka suszonej mięty
  • sól do smaku
  • masło klarowane lub olej do podsmażenia cebuli – 3-4 łyżki
  • naleśniki przygotowane według ulubionego przepisu, mogą być bezglutenowe – 12 sztuk będzie w sam raz
  • twaróg półtłusty lub tłusty – około 350 g
  • świeżo mielony czarny pieprz – dużo! farsz ma być dobrze przyprawiony
  • 2-4 cebule (zależnie od wielkości, ale nie żałuj cebuli – daje nadzieniu świetny smak i aromat)
  • tłuszcz do podsmażenia faszerowanych naleśników
  • ugotowane ziemniaki – około 650 g

naleśniki z ruskim farszem Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inna ciekawa receptura

Przeciśnij ziemniaki przez praskę po ugotowaniu ich w osolonej wodzie. Nie będą zachęcać do żadnych twardych bukietów, jeśli są jeszcze do pewnego stopnia ciepłe. 2 Użyj tej samej siły, aby ubić skrzep. W dużej misce połącz twaróg i ziemniaki. Należy dodać sól i świeżo zmielony pieprz. 3: Na patelni grillowej podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor. W misce łączymy z twarogiem i ziemniakami. 4 Jeśli trzeba, na sam koniec dodaj trochę suszonej mięty. Widziałem kiedyś takiego myka na jednym ze spotkań na Facebooku i pomyślałem, że to bardzo ciekawe, mimo że nie jest to typowy ani nawet typowy dodatek. W tym momencie podjąłem również decyzję o spróbowaniu. Odtąd do farszu do naleśników i pierogów ruskich będę stale dodawać miętę, bo doszłam do nadzwyczajnego wyniku. 5 Po rozsmarowaniu gotowego farszu na środku zwiń każdy placek w sposób pokazany na zdjęciach. 6 O tak. 7 Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju jadalnego. Na rozgrzany tłuszcz połóż przesunięte naleśniki z nadzieniem rosyjskim. 8 Dodaj farsz i zawiń go przed smażeniem naleśników z każdej strony przez kilka minut, aż się lekko zarumienią. 9 Placuszki podawaj na gorąco po ich podsmażeniu. Z porcją zielonych liści, soloną lub z ulgą sałatką w idealnym świecie. Odpowiednio doprawione są pyszne i przepyszne! 10 Ciesz się!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *