Składniki na naleśniki z mąki kukurydzianej:
- szklanka mąki kukurydzianej – około 160 g
- 1/5 szklanki – 50 ml oleju np. ryżowy, kokosowy czy z pestek winogron
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej – do 110 g
- 1,5 szklanki wody
- 4 średnie jajka
naleśniki z mąki kukurydzianej Jak zrobić:
A może spodoba Ci się także: inna ciekawa receptura
tego przepisu powstaje 12 dużych naleśników. Z czym jeść ciepłe bułeczki kukurydziane: – Pyszne z smażonymi warzywami, kurczakiem, szpinakiem – Na słodko z normalnym, jogurtem, serem cheddar, syropem W przypadku używania oleju kokosowego przełóż go do naczynia i rozpuść. Można go również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz oleju kokosowego, możesz użyć innego bezstronnego sezonowanego oleju roślinnego. Łuski kukurydziane: Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce, aż będą gładkie. Mieszanka powinna być łatwa do wylania i gładka. Możesz pozostawić mieszaninę na 10 do 30 minut, aby osiągnąć pożądaną temperaturę i konsystencję, ale nie jest to konieczne. Idealną metodą przygotowania gorących bułeczek jest podgrzanie patelni, aż będzie sucha i pozbawiona oleju. Za pomocą małej chochli odmierz porcję ciasta na naleśniki. Dobrze wymieszaj mieszaninę. Rozprowadź go równomiernie na patelni do grubości do 0,5 milimetra. Zmniejsz moc palnika. Spróbuj za każdym razem wymieszać hittera przed zrobieniem większej liczby gorących bułeczek. Po około minucie naleśnik należy przewrócić na drugą stronę. Przed wyjęciem ciepłego ciasta z pojemnika odczekaj do 30 sekund. W takiej sytuacji przydatna może być płaska szpachelka. Poza tym polecam niezwykły przepis na placki ryżowe bez mleka! Weź udział w wybuchu.
Dodaj komentarz