Przepis na Naleśniki z jajkiem i koperkiem

Naleśniki to proste mączne danie smażone na patelni, idealne na szybki obiad w ciągu tygodnia. Prawdopodobnie zaczęto je już podawać w starożytności. Można je podawać posypane cukrem, cukrem pudrem lub polane sosem. Często podawane są z nadzieniem serowym, z powidłami lub z dżemem, ale także z nadzieniem mięsnym i warzywnym.

Moje dzisiaj będą podane jeszcze inaczej bo z nadzieniem z jajka, a raczej z pasty jajecznej, jest to przepis kuchni staropolskiej. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska autorstwa Ewy Aszkiewicz, którą bardzo polecam. Znajdziecie tam doskonałe przepisy.

naleśniki z jajkiem – lista składników:

  • Dekoracja: Zielona sałata śmietana lub jogurt naturalny pieprz czarny papryka słodka odrobina koperku
  • Farsz: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 2 czubate łyżki pokrojonego koperku (może być mrożonego) 2 łyżki gęstej kwa
  • Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej 2 jajka 2 łyżki oliwy lub oleju 1 szklanka mąki szczypta soli

naleśniki z jajkiem Jak przygotować

A może spodoba Ci się także: naleśniki z twarogiem
naleśniki z musem truskawkowym
naleśniki z sosem truskawkowym
naleśniki z serem i sosem truskawkowym


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *