Dla miłośników jajek:D
naleśniki jajeczne – składniki:
- 6 jajek
- 1 pęczek szczypioru
- szczypta soli
- sól i świerzo zmielony pieprz
- CIASTO:
- Do Zapiekania:
- FARSZ:
- mąka kukurydziana, 200g
- gęsta kwaśna śmietana (18%), 100ml
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- mleko, 250ml
- woda, 250ml
- tarty parmezan, 100g
- masło, 50g
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 jajka
naleśniki jajeczne Przygotowanie:
A może spodoba Ci się także: inna receptura
Składniki ciasta należy mieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażenie gorących bułeczek w najmniejszym naczyniu, jakie masz, zaowocuje delikatnymi gorącymi bułkami, które wyglądają i smakują lepiej. 2 Podgrzej jajka do twardej temperatury, rozbierz je i posiekaj (lub drobno siekaj). Po dodaniu śmietany, curry i posiekanego szczypiorku doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Aby zrobić krokiety, nadziewaj naleśniki farszem. 3 Nasmaruj plan pieczenia margaryną, ułóż gorące bułeczki i posyp mielonym serem cheddar. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Dodaj komentarz