Przepis na Najlepsze pączki z marmoladą

Pyszne pączki mojej Teściowej w nowej odsłonie.
To nasze ulubione domowe pączki. Spróbujcie koniecznie!

Z podanej porcji wychodzi około 40 pączków 🙂

Składniki na najlepsze pączki:

  • opakowanie cukru waniliowego
  • kostka masła (200g)
  • 100 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru (może być waniliowy lub śmietankowy)
  • 3/4 szklanki cukru
  • Do smażenia:
  • 1 kg mąki
  • 3 kostki smalcu
  • 50g rumu/spirytusu
  • 1l oleju
  • 2 całe jajka+6 żółtek
  • twarda marmolada

najlepsze pączki Przygotowanie:

Zobacz także: inna receptura

Przesiej mąkę z solą do miski. Delikatną margarynę pokroić w kostkę i dodać. Budyń przed wlaniem do mąki należy podgrzać w dwóch szklankach wody. Pracuj z mieszanką i rozdrobnij drożdże wszędzie. Wymieszaj ubite z cukrem jajka, cukier waniliowy i rum lub duszę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, po czym masować aż przestanie kleić się do dłoni. Ciasto po podzieleniu na kawałki rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Zrób kółka ze szklanką. Brzegi ciasta przykryć łyżeczką konfitury, aby galaretka zamknęła się w pączku. 2 Połącz olej i tłuszcz w dużym garnku. Smaż pączki z obu stron, aż będą lśniące, zaczynając od przyklejonej strony. Aby tłuszcz nie ciemniał podczas smażenia, do garnka możemy dodać kawałek surowego, obranego ziemniaka. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, trzy przygotowane pączki umieszcza się na ręczniku papierowym. Zapraszam również do zapoznania się z innymi przepisami na homo, banany, ricottę, pączki po turecku i kilka przepisów na faworki na blogu. Blog Moje Kuchenne Rewelacje zawiera dodatkowe przepisy.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *