muffinki z truskawkami i kruszonką – składniki:
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka truskawek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 szklanki kefiru
- 0,75 szklanki cukru
- 2 cienkie łodygi rabarbaru
- 2,5 łyżki mąki
- 1,5 łyżki cukru
- pszennej
muffinki z truskawkami i kruszonką Przygotowanie:
Zobacz również: babeczki z musem
Babeczki truskawkowe z kruszonką Przed pokrojeniem truskawek na kawałki i usunięciem szypułek należy je umyć i osuszyć. Po umyciu rabarbaru pokroić. W rozdrabniaczu połączyć składniki na kruszonkę. Przechowywać w lodówce do ostygnięcia. W temperaturze pokojowej połącz suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej. Wlewając zawartość drugiej miski do pierwszej, mieszamy niedbale łyżką. Rabarbar i truskawki mieszamy w misce. Umieść mieszankę w konstrukcji przymocowanej papierowymi kubeczkami. Posypać kruszonką. Przygotować 25 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku. Umieścić na stojaku do ostygnięcia.
Dodaj komentarz