Bardzo smaczne, wilgotne muffinki z owocami, z mąki orkiszowej. Idealne do lunchboxa lub na podwieczorek ze szklanką mleka lub soku
muffinki z jabłkami – składniki:
- 50 g żurawiny suszonej
- 1 banan
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- składniki suche:
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g mąki orkiszowej typ 630
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju
- oraz:
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 jabłko
- składniki mokre:
muffinki z jabłkami Przygotowanie:
Zobacz także: ciasteczka maslane
1. Przygotuj gotowego banana, rozbierając go, mieszając z jogurtem w dużym pojemniku. Całkowicie połącz olej i jajka. W misce łączymy suche składniki: orkiszowy proszek do pieczenia, cynamon, cukier i mąkę. Dodać żurawinę. Po wyeliminowaniu środka i usunięciu jabłka pokrój je w trójwymiarowe kształty. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszaj suche składniki po dodaniu mokrych składników z wysokiego pojemnika. Wymieszaj jeszcze raz przed dodaniem pokrojonego jabłka. Przed pieczeniem foremki do muffinek napełnij ciastem papilotki. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i włączamy na jakieś 20 minut. Na siatce, spoko
Dodaj komentarz