Przepis na Muffinki z jabłkami i żurawiną

Bardzo smaczne, wilgotne muffinki z owocami, z mąki orkiszowej. Idealne do lunchboxa lub na podwieczorek ze szklanką mleka lub soku

muffinki z jabłkami – składniki:

  • 50 g żurawiny suszonej
  • 1 banan
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • składniki suche:
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g mąki orkiszowej typ 630
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • oraz:
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jabłko
  • składniki mokre:

muffinki z jabłkami Przygotowanie:

Zobacz także: ciasteczka maslane

1. Przygotuj gotowego banana, rozbierając go, mieszając z jogurtem w dużym pojemniku. Całkowicie połącz olej i jajka. W misce łączymy suche składniki: orkiszowy proszek do pieczenia, cynamon, cukier i mąkę. Dodać żurawinę. Po wyeliminowaniu środka i usunięciu jabłka pokrój je w trójwymiarowe kształty. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszaj suche składniki po dodaniu mokrych składników z wysokiego pojemnika. Wymieszaj jeszcze raz przed dodaniem pokrojonego jabłka. Przed pieczeniem foremki do muffinek napełnij ciastem papilotki. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i włączamy na jakieś 20 minut. Na siatce, spoko


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *