Słodkie, owocowe, na szybko, pyszne, do kawki idealne ! 🙂
muffinki z borówkami i kruszonką – składniki:
- 1 szklanka cukru
- 60 g masła
- 70 g mąki
- kruszonka:
- 1 szklanka kefiru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 90 g cukru
- 50 g margaryny
- Składniki na 18 sztuk:
- 1 łyżeczka sody
- 250 g borówki amerykańskiej
muffinki z borówkami i kruszonką Jak przygotować
A może spodoba Ci się także: owsianka z suszonymi śliwkami
1. Używając palców i miski, skoncentruj się na rozpuszczonych składnikach, aż utworzą płyn. 2. Rozpuść margarynę na patelni w niskiej temperaturze. 3. W jednej misce połącz mąkę, cukier i napój gazowany. 4. W drugim kroku ubij jajka przed dodaniem kefiru i roztopionej margaryny. 5. Następnie ciągle mieszaj mąkę z jajkami za pomocą trzepaczki. 6. Pod koniec dodać borówki i delikatnie wymieszać łyżką. 7. Posypać kruszonką, z masy uformować biszkopt (do 3/4 wysokości) i piec 20 minut bez obiegu powietrza i 5 minut z obiegiem powietrza w piekarniku nastawionym na 190 stopni.
Dodaj komentarz