Jak już kiedyś wspominałam mój Trzylatek, a ostatnio również i ten młodszy, uwielbiają naleśniki i to obowiązkowo na słodko, więc od czasu do czasu na podwieczorek robimy je wszyscy razem. Jest trochę zamieszania i bałaganu, ale radość dzieci wynagradza wszystko 🙂 Ostatnio chcąc je trochę urozmaicić dodaliśmy ciemne kakao, które ma w sobie wiele witamin i wartości odżywczych. Muszę przyznać, że był to bardzo trafiony pomysł. 🙂
Składniki na naleśniki kakaowe:
- Odrobina soli
- Mleko 2 szklanki
- Kakao ciemne 2 łyżki
- Mąka pszenna 1 szklanka
- Olej rzepakowy 1 łyżka
- Jajka 3 szt.
- Mąka orkiszowa 1 szklanka
- Cukier 1 łyżeczk1 (można pominąć)
naleśniki kakaowe Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: inna receptura
Przed dodaniem cukru i soli dokładnie ubij jajka. Dodaje się wodę, mleko, olej rzepakowy, mąkę pszenną, mąkę orkiszową oraz przesiane przez sito kakao. Wszystko dokładnie połączyć. Używając niewielkiej ilości ciasta – około pół miarki – i bez tłuszczu, usmaż naleśniki na gorącej patelni. 2 W słodki sposób zaprezentuj swoje topowe dodatki, takie jak cukier, nowy produkt ekologiczny, dżem lub powidła śliwkowe. 3:) 4 Warto spróbować 🙂
Dodaj komentarz