Baghrir to pyszne marokańskie naleśniki serwowane głównie na śniadanie, które charakteryzują się tym, że ich powierzchnie pokrywa milion dziurek, w które przenika pyszny sos maślany z nutką limonki, polecam nie tylko na weekendowe śniadania.
Składniki na marokańskie naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki 00
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru
- Około 4 szklanek ciepłej wody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- sok z 1/4 limonki
- 3 łyżki masła
- Sos:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-1,5 łyżki miodu
- 1 opakowanie drożdży suszonych lub 1/2 kostki drożdży
marokańskie naleśniki Jak przygotować:
Zobacz koniecznie: inny przepis
1. Przed rozpoczęciem wymieszaj drożdże i cukier w misce i umieść ją w ciepłym miejscu na pięć do dziesięciu minut. Połącz dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól w misce. Łącząc suche składniki z jajkiem, drożdżami i wodą, konsystencja gracza powinna przypominać ciasto z gorącym ciastem. Po podwojeniu objętości ciasto odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Podgrzej komorę delikatnie pokrytą tłuszczem, ostrożnie wymieszaj mieszankę łyżką, a następnie podziel ją na półmisek. Flapjacks zaczną sprzyjać otworom, ponieważ są przypieczone z jednej strony; Są przygotowywane, gdy wierzch stwardnieje. Powtarzaj tę procedurę, aż gracz zużyje wszystkie swoje zasoby. Rozpuść masło, miód i sok z cytryny w małym rondelku. Sos jest przygotowany, gdy mocowania się spotkają. Rozłóż sos miodowy na zwęglonych gorących bułeczkach, a następnie podawaj i ciesz się.
Dodaj komentarz