Każdy jadł nasze tradycyjne pączki, ale czy znacie tureckie pączki lokma. Są to małe kuleczki zanurzone w słodkim gęstym syropie. Pączki robi się z dodatkiem wody a nie mleka. Są to małe pączusie na jeden kęs.
tureckie pączki – składniki:
- 1 litr oleju rzepakowego
- 250 ml wody
- 1 łyżka cukru
- pączki: 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- orzechy włoskie
- 1jajko wielkość L
- 1 szklanka cukru
- syrop: 250 ml wody
- szczypta soli
- 1 dkg drożdży
- sok z 1 cytryny
tureckie pączki Jak przygotować:
Zobacz także: inna ciekawa receptura
Pączki: W misce wymieszaj mąkę, drożdże, 50 mililitrów wody, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Miksuj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiłam w ciepłe miejsce na trzydzieści minut. Do ciasta dodaj pozostałą mąkę, sól, jajko, cukier i pozostałą wodę. Mieszanka jest tworzona przeze mnie za pomocą blendera. Powinno być bardzo wyzwolone, więc będzie. Nie używaj mąki. Przykryć materiałem i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Rozgrzej olej w dużej komorze na małej pojemności do 170 stopni. Olej osiągnął odpowiednią temperaturę, gdy kawałek ziemniaka staje się brązowy. Przed użyciem mieszanki zanurzam łyżeczkę w około 100 mililitrach oleju w małej misce, aby zapobiec pozostawaniu. Biorę uderzacz w dłoń i miażdżę dłoń, tak że między kciukiem a wskaźnikiem jest mały otwór, przez który wciskam trochę miksu. Używając łyżki zanurzonej w oleju, odetnij paczkę ciasta ze środka dłoni. Po wrzuceniu go do gorącego oleju zgniatam kolejną grudkę hittera i tak dalej. Możesz przenieść ciasto do paczki z ciastem i rozgnieść je, usuwając małe paczki łyżką. Po kilku chwilach pieczenia pączki powinny mieć ziemisty odcień. Po dodaniu go do gotującego się syropu odstawiam na chwilę. Kanał i umieść na talerzu. Do masy dodaję orzechy. 2 Syrop: Dodaj wodę i cukier do garnka, a następnie gotuj syrop przez 15 minut bez mieszania. Gdy masa zacznie gęstnieć, pod koniec można dodać sok z cytryny. Oszczędzam to do nauki.
Dodaj komentarz