Przepis na Lokma tureckie pączki

Każdy jadł nasze tradycyjne pączki, ale czy znacie tureckie pączki lokma. Są to małe kuleczki zanurzone w słodkim gęstym syropie. Pączki robi się z dodatkiem wody a nie mleka. Są to małe pączusie na jeden kęs.

tureckie pączki – składniki:

  • 1 litr oleju rzepakowego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • pączki: 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • orzechy włoskie
  • 1jajko wielkość L
  • 1 szklanka cukru
  • syrop: 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 dkg drożdży
  • sok z 1 cytryny

tureckie pączki Jak przygotować:

Zobacz także: inna ciekawa receptura

Pączki: W misce wymieszaj mąkę, drożdże, 50 mililitrów wody, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Miksuj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiłam w ciepłe miejsce na trzydzieści minut. Do ciasta dodaj pozostałą mąkę, sól, jajko, cukier i pozostałą wodę. Mieszanka jest tworzona przeze mnie za pomocą blendera. Powinno być bardzo wyzwolone, więc będzie. Nie używaj mąki. Przykryć materiałem i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Rozgrzej olej w dużej komorze na małej pojemności do 170 stopni. Olej osiągnął odpowiednią temperaturę, gdy kawałek ziemniaka staje się brązowy. Przed użyciem mieszanki zanurzam łyżeczkę w około 100 mililitrach oleju w małej misce, aby zapobiec pozostawaniu. Biorę uderzacz w dłoń i miażdżę dłoń, tak że między kciukiem a wskaźnikiem jest mały otwór, przez który wciskam trochę miksu. Używając łyżki zanurzonej w oleju, odetnij paczkę ciasta ze środka dłoni. Po wrzuceniu go do gorącego oleju zgniatam kolejną grudkę hittera i tak dalej. Możesz przenieść ciasto do paczki z ciastem i rozgnieść je, usuwając małe paczki łyżką. Po kilku chwilach pieczenia pączki powinny mieć ziemisty odcień. Po dodaniu go do gotującego się syropu odstawiam na chwilę. Kanał i umieść na talerzu. Do masy dodaję orzechy. 2 Syrop: Dodaj wodę i cukier do garnka, a następnie gotuj syrop przez 15 minut bez mieszania. Gdy masa zacznie gęstnieć, pod koniec można dodać sok z cytryny. Oszczędzam to do nauki.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *