Kruche ciasteczka z domowym dżemem pigwowym.
kruche ciasteczka z dżemem – lista składników:
- opcjonalnie 1-2 łyżki śmietany
- 125 g cukru pudru
- opcjonalnie pół łyżeczki esencji waniliowej
- lukier lub cukier puder do wykończenia
- 250 g masła
- 500 g mąki
- 2 żółtka
- szczypta soli
- dżem z pigwy do przełożenia słoiczek 300g
kruche ciasteczka z dżemem Przygotowanie:
Zobacz również: naleśniki z farszem jajecznym
1. Na stolnicę przesiej cukier, cukier puder i mąkę. Po dodaniu zimnego masła posiekać nożem lub siekaczem. Przykryj zepsute miejsce żółtkami i otoczką. Szybko masując mieszaninę, możesz dodać trochę śmietany, aby uzyskać jednolite ciasto. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki na około dwie godziny po owinięciu w folię spożywczą. 2. Na oprószonej mąką stolnicy wytnij ze schłodzonego ciasta okrągłe smakołyki. W 190 stopniach Celsjusza smakołyki należy podgrzać na złoty kolor, około 8 do 10 minut. 3. Porcję smakołyków posmarować dżemem. Następnie przykryj pozostałymi ciasteczkami. Wierzch posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Dodaj komentarz