Przepis na kruche ciasteczka z dżemem pigwowym

Kruche ciasteczka z domowym dżemem pigwowym.

kruche ciasteczka z dżemem – lista składników:

  • opcjonalnie 1-2 łyżki śmietany
  • 125 g cukru pudru
  • opcjonalnie pół łyżeczki esencji waniliowej
  • lukier lub cukier puder do wykończenia
  • 250 g masła
  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • dżem z pigwy do przełożenia słoiczek 300g

kruche ciasteczka z dżemem Przygotowanie:

Zobacz również: naleśniki z farszem jajecznym

1. Na stolnicę przesiej cukier, cukier puder i mąkę. Po dodaniu zimnego masła posiekać nożem lub siekaczem. Przykryj zepsute miejsce żółtkami i otoczką. Szybko masując mieszaninę, możesz dodać trochę śmietany, aby uzyskać jednolite ciasto. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki na około dwie godziny po owinięciu w folię spożywczą. 2. Na oprószonej mąką stolnicy wytnij ze schłodzonego ciasta okrągłe smakołyki. W 190 stopniach Celsjusza smakołyki należy podgrzać na złoty kolor, około 8 do 10 minut. 3. Porcję smakołyków posmarować dżemem. Następnie przykryj pozostałymi ciasteczkami. Wierzch posypać cukrem pudrem lub lukrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *