Przepis na Kruche ciasteczka pomarańczowe

Poczęstunek dla Mikołaja 😉

kruche ciasteczka pomarańczowe – składniki:

  • 100ml zimnej wody
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • Nadzienie:
  • 1 łyżka cukru
  • Składniki na ok 35-40 sztuk (w zależności od wielkości użytych foremek)
  • 2 żółtka
  • 1 małe jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • Kolorowa posypka
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • Szczypta soli
  • 250g masła
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
  • Dodatkowo:
  • 1 tabliczka dobrej białej czekolady

kruche ciasteczka pomarańczowe Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: ciasteczka z makiem i marmoladą

1. Z wyjątkiem margaryny, składniki mieszanki powinny mieć temperaturę pokojową. Po przefiltrowaniu mąki dodać cukier puder i drobno posiekaną pastę. Pokrój, jednocześnie dodając pozostałe składniki: proszek do pieczenia, jedno jajko, białka z dwóch jaj i czystą skórkę z pomarańczy. Mieszankę można szybko uformować w kulkę. Umieścić w worku, przykryć i wstawić do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie dzielimy na trzy części, aby łatwiej było je rozwałkować i rozwałkować na placek o grubości około 4 mm. Używamy formy do wycinania niezbędnych kształtów, upewniając się, że udekorujemy taką samą liczbę smakołyków, które są „pełne” i te, które mają „otwarcie”. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 na 20 minut (do zarumienienia – uprawnia to do sprawdzenia dużo wcześniej, biorąc pod uwagę fakt, że każdy brojler, mimo ustawionej względnej temperatury, potrafi przygotować się szokująco). zastanawiamy się. Nadzienie: Cukier i rozgnieciona pomarańcza tworzą bąbelki. Wymieszaj budyń w proszku po połączeniu gotowanego soku i wody. Podczas przygotowywania dżemu pomarańczowego włóż budyń do lodówki. Całkowicie zmiksuj i pozostaw do ostygnięcia (wielokrotnie sprawdzaj temperaturę, aby upewnić się, że krem nie stwardnieje całkowicie i nie jest zbyt gorący, w przeciwnym razie smakołyki nadmiernie zmiękną). W tym czasie zmiękcz białą czekoladę pod prysznicem wodnym. Rozsmarowaliśmy nim wszystkie smakołyki z otworami, a później obficie posypaliśmy je pojedynczymi posypkami. Schłodzony krem kruszymy na wierzch pełnego ciasta z zaplanowanym „wierzchem”. Pozostaw go odsłoniętego, aż całkowicie wyschnie.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *