kruche ciasteczka na żółtkach – lista składników:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru pudru
- pszenna
- 20 dag masła lub margaryny
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego
- mąka
- 4 żółtka
- cukier puder do oprószenia ciasteczek
kruche ciasteczka na żółtkach Jak zrobić:
Zobacz także: inny przepis
Smakołyki z kruchego ciasta i konfitury na żółtkach Przygotowanie ciasta: W misce połączyć mąkę, cukier puder i posmarować lub margarynę. Opuszkami palców połącz składniki, aż utworzą małe grudki. Po dodaniu żółtek zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 2. Następnie rozłóż schłodzone ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, foremkami w kształcie serc wytnij porcje smakołyków, a następnie umieść je na blasze do pieczenia pokrytej blachą do pieczenia. 3. Pieczenie: Piecz ciastka przez 10 do 15 minut w temperaturze 180°C lub do uzyskania złotego koloru. Są bardzo cienkie i szybko się palą, więc bądź ostrożny. Całkowicie ostudź podgrzane smakołyki. 4. Nakładanie warstw: Na schłodzone ciastka, jedno z dziurką, drugie bez, układamy warstwy dżemu. Podawaj z cukrem pudrem posypanym na wierzchu, kiedy tylko chcesz. 5. Życzę smacznej kolacji. Wskazówki: Kubek do oceny o pojemności 250 ml.
Dodaj komentarz