Pamiętam jak moja Babcia miała taki specjalny karmelowy rondelek, który od wieloletniej posługi był iście karmelowy w odcieniu brunatnym. Ilekroć upalała karmel słyszałam ” uważaj gorące, nie dotykaj”. Zastanawiałam się, dlaczego tego nie mogę spróbować tak na paluszek jak choćby surowe ciasto, którego też nie wolno było podkradać, bo brzuch będzie bolał. Same zakazy. Po latach muszę przyznać babci rację. Gorące, oj gorące. W dodatku skleja silikonowe farfocle przy pędzelku. Spytacie, więc po co tyle zachodu? Ano jak spróbujecie karmelowo- kawowego duetu, nie będziecie się mu w stanie oprzeć i na stałe zagości on na Waszych półkach w spiżarni, ale nie dam głowy, że słoiczki doczekają zimy. Konfitura idealnie nadaje się do przekładania wszelkich ciast szarych, czekoladowych, murzynków, równie dobrze smakuje w połączeniu z herbatnikami czy ciasteczkami, a w postaci wypełnienia kruchych babeczek sprawdza się rewelacyjnie. Zresztą sami musicie poczuć swoimi kubkami smakowymi, wszelkie słowa wydają się zbędne! Do dzieła!
babeczki z konfiturą – składniki:
- 3 łyżki cukru
- Płatki migdałowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2 gruszki
- Rodzynki
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3-4 duże jabłka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szkl mąki pszennej
- kilka łyżek wody
- puszka masy kajmakowej
- 150 g margaryny do pieczenia
babeczki z konfiturą Przygotowanie
A może spodoba Ci się także: inny przepis
Własny przepis na dżem karmelowo-kawowy. Przygotuj owoce. Usuń skórę, pokrój ją na małe kawałki i dodaj trochę wody do garnka. Powinny być gotowane przez kilka chwil, aż naturalny produkt będzie delikatny i zmniejszy swoją objętość. Następnego dnia gotuj owoce przez kilka minut i powtórz procedurę (wersja dla pacjenta; różni smakosze będą zadowoleni z jednodniowej wersji twórcy produktu naturalnego:)) Karmel 🙂 Dla wszystkich, którzy nie robili karmelu już! Stwórz garnek, który możesz odrzucić w przypadku fiaska karmelu; mimo to zrelaksuj się; Każdy kulinarny poszukiwacz przygód powinien być przygotowany na takie poświęcenie, ponieważ sukces wymaga zwykle kilku spalonych garnków lub patelni, a porażka jest częścią gotowania. Adrenalina? Zachęcam do zagwarantowania loftu i natychmiastowego wyjazdu na wszelki wypadek! Do garnka wsypać cukier, dodać (3-4 łyżki stołowe) wody, wymieszać i zagotować. Ważny! Staraj się nie mieszać karmelu łyżką, bo karmelizujący cukier wybierze łyżkę i brzegi garnka. Jeśli nie chcesz rzeźbić ramion, polecam!, przywrócenie karmelu do stanu „przed” jest prawie niemożliwe i wymaga siły i determinacji. W momencie, gdy cukier i woda są podgrzewane do wrzenia, cukier zmienia kolor i konsystencję z białej na „genialny miód”. Platerowany karmel można mieszać dla wyrównania smaków, ale tylko przesuwając garnek. Wlać karmel, który ma wyraźny zapach, na już przygotowane owoce. 3. Aby rozpuścić kawę rozpuszczalną, podgrzej owoce w karmelu przez kilka minut i energicznie wymieszaj. Badamy i agregujemy. Zapach karmelu i kawy sabotuje posiadanie i wtrącanie się w kontemplacje: zjedz mnie! Powinieneś z nimi walczyć i pozwolić espresso stać przez około 24 godziny pomiędzy naturalnymi produktami z karmelem. Aby zachować dżem na dłużej, przelej gorący dżem do spalonego pojemnika, zamknij go i zdezynfekuj przez kilka chwil. Postępujemy tak jak z innymi pasteryzowanymi przetworami owocowymi. Dwie kruche babeczki (każdy przepis wymaga 12 babeczek), dwie szklanki mąki pszennej, 150 gramów margaryny do pieczenia, trzy żółtka, jedna łyżeczka proszku do pieczenia i trzy łyżki cukru wypełnią 200-mililitrowy słoik. Zagniatając, połącz składniki z ciastem. 2. Masę przełożyć do foremek na babeczki (użyłam formy na herbatniki). Ciasto przed pieczeniem zawsze nakłuwamy widelcem. 3. Piecz przez 20 do 30 minut w temperaturze 180 stopni (aż wykałaczka wyjdzie sucha). Wyjmij babeczki z formy i pozwól im ostygnąć na metalowej podstawce. 5. Najprzyjemniejszą częścią po posiłku było: Na upieczonej babeczce rozsmarować: łyżeczkę kremu maślanego, łyżeczkę dżemu karmelowo-espresso, a na deser trochę migdałów i rodzynek!
Dodaj komentarz