Przepis na Kruche babeczki z kajmakiem i budyniem

Najbardziej tradycyjna wersja babeczek to chyba babeczki z bitą śmietaną i owocami. Ja dziś jednak postawiłam na trochę cięższy i słodszy smak i zrobiłam babeczki z masą kajmakową/krówkową, orzeszkami ziemnymi i kremem budyniowym. Takie babeczki to pyszne małe, słodkie co nieco do kawy czy herbaty.

Składniki na kruche babeczki z kajmakiem:

  • 1/3szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 100g zimnego masła
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • ok. 0,5 puszki masy kajmakowej/krówkowej
  • kilkanaście orzeszków ziemnych niesolonych)
  • Nadzienie:
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Kruche korpusy:
  • 1,5szkl. mleka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej

kruche babeczki z kajmakiem Przygotowanie

Zobacz także: inny przepis

pośpiechu równomiernie wymieszałam w misce wszystkie składniki ciasta kruchego. W razie potrzeby oprószyć mąką, aby się nie kleiło. Po zamknięciu mieszaniny folią samoprzylepną schładzałem ją przez około godzinę w lodówce. Po tym momencie wyjąłem kombinację i zwinąłem ją w ciasto o grubości dwóch lub trzech milimetrów. Foremki na babeczki ulepiłam kółkami, które wycięłam z kombinacji szklanką. Za pomocą widelca dźgnięto mieszaninę. Foremki do babeczek ułożyłem wcześniej na blasze do pieczenia i podgrzałem je. Ustawiłem je na blisko 15 minut w 180 stopniach bez konwekcji. Schłodziłam babeczki przed wyjęciem ich z foremek i po upieczeniu postawiłam na metalowej kratce. Zabulgotałam pół szklanki mleka. Do nadmiaru mleka dodałam budyń i cukier. Do gotującego się mleka dodałam mieszankę. Budyń gotowałam, ciągle mieszając, aż w końcu zrobił się gęsty. Był jeszcze ugotowany, schłodzony budyń. Zimny budyń i delikatną margarynę połączyłam w jednolity krem. Moczyłam puszkę przez kilka minut w gorącej wodzie z masą kajmakową. Po tym czasie dobrze zmiksowałem masę i przeniosłem do przygotowanego wcześniej dobrego worka. Wcisnąłem niewielką ilość mieszanki krówkowej w podstawę każdego kruchego herbatnika. Masę można również nakładać łyżką. Kawałki orzechów dodałam do masy krówkowej. Krem budyniowy nałożyłam również na babeczki jako upiększenie opakowaniem ciasta uformowanym jak gwiazda. Wierzch babeczek można również udekorować posypką lub mieloną czekoladą.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *