babeczki z czereśniami – lista składników:
- 300 ml mleka
- 1 cukier cytrynowy
- 1 łyżka śmietany
- 1 budyń śmietankowy
- 50 g masła
- dżem czereśniowy
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- świeże czereśnie
- 100 g masła
- pszennej
- ok. 1 szkl. mąki
babeczki z czereśniami Przygotowanie
Zobacz także: inny ciekawy przepis
Kruche bułeczki wiśniowe Etap 1: Mąkę przesiać do miski. Dodaj zimną margarynę. Ubij żółtko, dodaj cukier puder i cukier cytrynowy, a następnie wlej śmietankę. Ciasto należy szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez około dwie godziny. Schłodzonym ciastem należy wypełnić foremki na babeczki, wcześniej posypane mąką i wysmarowane masłem. Babeczki należy podgrzewać w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawić ciastka do ostygnięcia. W 300 mililitrach mleka wymieszaj budyń z cukrem i dodaj około 100 mililitrów mleka. Podgrzej dodatkowe 200 mililitrów mleka. Gotowanie budyniu we wrzącym mleku do zgęstnienia wymaga ciągłego mieszania. Pozwól budyniu ostygnąć. Połącz delikatną margarynę i chłodny budyń. Na dno babeczek nałożyć łyżeczkę dżemu. Użyj strzykawki, aby nałożyć krem na dżem, jeśli to możliwe. Babeczki powinny być udekorowane wzorem świeżych wiśni. Po schłodzeniu w lodówce podawaj.
Dodaj komentarz