Przepis na Kokosowe naleśniki proteinowe

Dzisiaj propozycja dla miłośników naleśników i tych, którzy chcą szybko uzupełnić białko oraz dostarczyć energii z węglowodanów po wysiłku fizycznym. Takie naleśniki będą świetnym wyborem na potreningowy posiłek w sytuacji, gdy nie mamy czasu na to, aby coś przygotować. Zabrałam je ze sobą na siłownię i po wyczerpującym treningu szybko postawiły mnie na nogi. Dlaczego proteinowe? Ponieważ przygotowałam je z jajek, mleka, maślanki i odżywki białkowej (wybrałam mój ulubiony kokosowy izolat białka serwatki). Był to mały eksperyment, ale bardzo udany:) Naleśniki smażą się szybko, są elastyczne, bardzo puszyste i doskonałe do zawijania. Ja swoje posmarowałam chudym twarożkiem. Smacznie polecam 🙂

naleśniki proteinowe – składniki:

  • około 0,5 szklanki wody mineralnej
  • * w zdrowszej wersji możemy użyć mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej*
  • 2 miarki (około 40 g) kokosowego białka serwatkowego
  • 1 szklanka mleka**
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ** użyłam mleka 1,5 % bez laktozy (jest słodsze od zwykłego, co poprawia smak naleśników)

naleśniki proteinowe Przygotowanie

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *