Przepis na Klasyczne gofry

Podsumowując łatwe w przygotowaniu i słodkie gofry świetnie sprawdzą się na deser i na śniadanie. Gofry z mąki orkiszowej to wspaniały pomysł na smaczne śniadanie na słodko. Gofry można podać dla dzieci jako śniadanie lub deser po obiedzie. Pyszne gofry można podawać w wielu słodkich odsłonach. Bardzo ciekawym pomysłem jest podanie gofrów na słono. Przepis na gofry z mąki orkiszowej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je upiec. Do zrobienia gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, masło, mleko, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, jajka, śmietana kremówka, kwaśna śmietana, maliny, borówki, mleczna czekolada.
Jak zrobić gofry z mąki orkiszowej? Rozpuść masło w mikrofali. Do miski wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i ubij. Przesiej mąkę pszenną do jajek, dodaj masło, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość, ciasto powinno być dość gęste. Rozgrzej gofrownicę i nalewaj porcjami ciasto, piecz, aż gofry będą rumiane. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej kwaśną śmietanę i wymieszaj. Gofry podawaj z sosem śmietanowym i owocami. Udekoruj je startą czekoladą.
Jajka użyte do przygotowania gofrów są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin takich jak witamina A, D czy K. Jajka są także źródłem beta-karotenu i zeaksantyny. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących.
Podsumowując łatwe w przygotowaniu i słodkie gofry świetnie sprawdzą się na deser i na śniadanie. Gofry możesz podawać z różnymi dodatkami. Jest to bardzo dobry pomysł na deser podczas spotkań z przyjaciółmi. Wystarczy wszystkie dodatki umieścić w miseczkach a gofry podać na dużym talerzu. Każdy gość przygotuje sobie taki deser, który lubi najbardziej. Pyszne gofry są dobre do przechowywania przez 1 dzień, gdyż szybko tracą świeżość. Tym razem gofry migdałowe, delikatne, nie tak chrupiące, jak jaglane , raczej, jak delikatne naleśniczki, ale słodkie i smaczne. U nas gofry migdałowe świetnie sprawdzają się z powidłami lub po prostu cukrem pudrem. Wiem, że szukacie zamienników dla mąki, czasem po prostu odmiany. Tym razem gofry migdałowe, delikatne, nie tak chrupiące, jak
jaglane
, raczej, jak delikatne naleśniczki, ale słodkie i smaczne.
U nas
gofry migdałowe
świetnie sprawdzają się z powidłami lub po prostu cukrem pudrem. Są przepyszne. Przepis na idealne gofry z mąki z ciecierzycy , idealne bo chrupiące, bo znacznie zdrowsze niż klasyczne gofry. Przepis na
idealne gofry z mąki z ciecierzycy
, idealne bo chrupiące, bo znacznie
zdrowsze
niż klasyczne gofry. Zrobisz je w każdej gofrownicy, a warto.
Gofry z mąki z ciecierzycy
sycą bardziej, ale też mają niski IG, są zdrowszą opcją niż te z mąki pszennej.
Gofry z tego przepisu wychodzą
chrupiące
, miękną po wystudzeniu, jak każde gofry. Jeśli szukasz alternatywy dla gofrów pszennych to zobacz również
gofry jaglane
. A jeśli spodoba Ci się ten przepis (a na pewno tak!) to zobacz też chleb
socca
, to on był początkiem i inspiracją by to proste ciasto (niemal z dwóch składników, bez jajek, bez mleka!) wykorzystać do kolejnych dań.
Przepis na klasyczne, chrupiące gofry

klasyczne gofry – składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklaki oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka

klasyczne gofry Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inny przepis

Co najważniejsze, oddziel żółtka od białek, umieszczając białka w szklanej lub metalowej misce, a żółtka w większej misce, w której zostanie wykonany ubijak. Białka dokładnie połączyć. Mąkę i proszek do pieczenia należy wymieszać w trzeciej misce. Przed dodaniem mleka, oleju i wody na niskich obrotach zmiksuj cukier z żółtkami. Wmieszać mąkę. Użyj łyżki, aby połączyć połowę pianki białkowej przed dodaniem drugiej połowy. Piec przez siedem minut w natłuszczonej gofrownicy.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *