Przepis na Kawowe muffinki z chałwą

muffinki z chałwą – składniki:

  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • żytniej
  • 50g chałwy waniliowej
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka

muffinki z chałwą Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis

Herbatniki Espresso i Halava: Rozpuść masło w rondelku, zanim ostygnie. Dodaj trzy łyżki podgrzanej wody do kawy, zmiksuj i pozwól jej się schłodzić przez dłuższy czas. Połącz proszek do pieczenia, mąkę żytnią, cukier biały i waniliowy, szczyptę soli i jedną miskę. Połącz mleko, wodę, kawę, jajko oraz roztopione i schłodzone masło w innej misce. Za pomocą łyżki połączyć wszystkie mocowania i wlać płynne składniki do sproszkowanych, wolnych składników do uzyskania masy przypominającej biszkopt. Wyłóż blachę do pieczenia ciastek papierowymi kubeczkami. Umieść kawałek chałwy na surowej kawie, która wciąż znajduje się w papierowej foremce na każdą kolejną muffinkę, a następnie przykryj ją kolejną porcją surowej kawy. Umieść wypełnione chałwą, wciąż surowe herbatniki espresso na blasze do pieczenia pod brojlerem o temperaturze 180 stopni. Herbatniki należy podgrzewać przez 20 do 25 minut.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *