Przepis na Kakaowe muffinki nadziewane malinami z kremem mascarpone/pyszne babeczki z malinami

Jeśli czasem brakuje Wam w domu jajek, to możecie zrobić pyszne babeczki z ciasta bez jajek, np. Muffinki halloweenowe to świetny pomysł na smaczne łakocie dla dzieci. Babeczki z czekoladą są dobre jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na muffinki halloweenowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, czekolada, kakao, proszek do pieczenia, śmietana kremówka, serem mascarpone, konfitura wiśniowa, barwnik spożywczy pomarańczowy.
Jak zrobić muffinki halloweenowe? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Wlej olej, przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę, wymieszaj dokładnie. Formę do muffinek wyłóż papilotami. Napełnij papilotki do 1/4 wysokości ciastem, dodaj łyżkę dżemu wiśniowego i uzupełnij ciastem do 3/4 wysokości formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Wystudź babeczki. W misce umieść śmietanę, serek mascarpone i barwnik spożywczy, ubij do powstania sztywnej piany. Przełóż krem w rękaw cukierniczy i udekoruj babeczki. Babeczki przechowuj w lodówce.
Jajka użyte do przygotowania babeczek to doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jajka są bardzo dobrym źródłem składników mineralny i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminy zawarte w jajkach to witamina A, D i E. Składniki mineralne, które jajka zawierają to cynk, żelazo, miedź czy potas. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której jajka są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Kakao jest bardzo dobrym źródłem magnezu i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kakao ma działanie uspokajające i nie powinno się go podawać w dużej ilości dzieciom i osobom starszym.
Podsumowując pyszne babeczki możesz podać jako deser do kawy i herbaty podczas święta duchów. Możesz także wykorzystać prosty przepis na babeczki i zamiast pomarańczowego kremu udekorować babeczki lukrem. Babeczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Te pyszne babeczki w swoim składzie mają mleko, jajka, mąkę pszenną, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Babeczki z dyni to bardzo dobry pomysł na smaczne dyniowe babeczki pieczone w piekarniku. Babeczki można przygotować w dwóch wersjach smakowych. Pierwsza z dodatkiem czekolady gorzkiej oraz druga z dodatkiem białej czekolady. Przepis na babeczki z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, dynia, jajka, proszek do pieczenia, masło, czekolada gorzka, kakao, mleko kokosowe, serek śmietankowy.
Jak zrobić babeczki z dyni? Dynie pokrój na mniejsze kawałki. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Dynie oddziel łyżką od skórki i umieść w misce. Dodaj jajka, mleko kokosowe, roztopione masło i zblenduj. Dodaj kakao, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową, zmiksuj do połączenia składników. Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj. Foremkę wyłóż papilotkami do babeczek. Napełnij papilotki do 3/4 objętości. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudź babeczki i ich wierzch udekoruj serkiem śmietankowym.
Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Mleko kokosowe jest bardzo dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Mleko kokosowe nie zawiera laktozy i jest produkowane z orzechów kokosowych. Mleko kokosowe można zamienić na inne roślinne mleko.
Podsumowując pyszne babeczki na słodko to świetny deser dla dzieci i dorosłych. Łatwe do zrobienia babeczki możesz przygotować razem z dziećmi. Smaczne czekoladowe babeczki to prosty przepis na nowoczesny tort urodzinowy. Babeczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Babeczki halloweenowe to świetna propozycja na pyszne babeczki z dynią i kolorowym lukrem. Pyszne babeczki na Mikołajki, miękkie, z niesamowicie smacznym kremem . Podsumowując pyszne babeczki z nutellą są bardzo mocno czekoladowe.
dziś zapraszam na małe słodkości, pyszne, śliczne babeczki kakaowe z malinami:) Zadowolą każdego-i dużych i małych. Zapraszam do wypieków, zwłaszcza że sezon na maliny w pełni a te babeczki mają maliny zarówno w środku jak i na zewnątrz 🙂

Składniki na pyszne babeczki:

  • DODATKOWO -250g malin
  • -2 łyżki kakao (pełne) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 płaska łyżeczka sody -1 szczypta soli
  • ciasto- -2 jajka -250ml mleka -250ml wody
  • -250ml oleju rzepakowego -cukier waniliowy -3 szklanki mąki pszennej -1 szkl cukru
  • KREM -500ml śmietany 30% -250g serka mascarpone -pół szklanki cukru pudru
  • z propocji wychodzi około 20 babeczek

pyszne babeczki Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: owsianka z karmelizowanym jabłkiem


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *