białe babeczki – składniki:
- 1 /4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki z dużym czubkiem margaryny
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka z czubkiem gorzkiego kakao
- 1 łodyga rabarbaru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
białe babeczki Jak przygotować
Zobacz również: inna receptura
Kakao-białe babeczki z rabarbarem są świetne, a rabarbar należy umyć i drobno posiekać przed włożeniem do durszlaka, aby odciekł. Po rozpuszczeniu margaryny pozostaw do ostygnięcia w naczyniu. Przygotuj ciasto z wyprzedzeniem: w misce połącz cukier z oddzieloną mąką i proszkiem do pieczenia. Łyżką dokładnie wymieszaj mleko i schłodzoną margarynę. Ciasto dzieli się na pół. Jeszcze raz wymieszaj przed dodaniem mąki do jednego i kakao do następnego. W silikonowych foremkach nałóż ciemne ciasto na białe i delikatnie wymieszaj np. małą szpatułką. Na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry rabarbar, piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni na rozgrzanym piecu. Posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Dodaj komentarz