Kolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski…mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem khoya, moczone w wodzie różanej z szafranem i kardamonem:)
indyjskie pączki – składniki:
- 2 łyżeczki mąki,
- 1/2 kg cukru,
- ziarna kardamonu
- 100 ml wody,
- 10 dkg mleka w proszku,
- olej,
- szczypta soli,
- 5 łyżek mleka,
- 2 dkg zmielonych pistacji,
indyjskie pączki Jak przygotować:
A może spodoba Ci się także: inna receptura
Dodaj mleko w proszku, sól i mąkę. Dodaj pistacje i mleko. Zrobić ciasto. Zrób małe kulki. Kulki smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, następnie odsączamy na papierowym ręczniku. 2 Dodaj kardamon, cukier i wodę do syropu i zagotuj. Zmniejsz ciepło. Podgrzewaj pączki przez pięć minut w syropie. Wykorzystując sitko, kanał. Weź udział w posiłku…
Dodaj komentarz