Przepis na Idealne wegańskie pączki

Niesamowicie prosty przepis na pyszne pączki z chrupiącą skórką, delikatnym, puszystym wnętrzem i domowym lukrem

wegańskie pączki – składniki:

  • 2-3 łyżki mocnej nalewki malinowej
  • 500g mąki pszennej typu 550
  • 50g oleju + 1,2 litra do smażenia
  • 25g drożdży instant (lub 45g świeżych, wtedy należy sporządzić zaczyn)
  • 85g cukru
  • 300ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)

wegańskie pączki Jak przygotować

Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura

Poniższy film pokazuje procedurę: Połącz cukier, suche drożdże i przesączoną mąkę. Mieszanka będzie przylegać do dłoni, co jest świetne, bo tak działa gluten, więc wlej do miski ciepłe mleko (około 40 stopni) i masuj przez trzy minuty. Następnie należy dodać olej i nalewkę – malina nadaje pączkom pyszny posmak. Dlaczego pączki zawierają alkohol? Trzymają mniej tłuszczu podczas gotowania dzięki temu mocowaniu. Kontroluj uderzenie przez 15 minut, aż będzie łatwiej ograniczyć się do miski i zatrzyma cały tłuszcz. Miskę przykryj ściereczką i umieść w ciepłym miejscu o temperaturze 40 stopni, np. obok kaloryfera. Ciasto zazwyczaj przykrywam przykrywką. Po 90 minutach masa powinna podwoić swoją objętość. Po 90 minutach daj miksturze szybki cios, aby ją ponownie naenergetyzować, a następnie pozostaw w intensywnym działaniu przez kolejne 90 minut. Możemy teraz rozpocząć cykl krojenia pączków. Połóż je na poplamionej mąką desce po ponownym ubiciu. Po doprowadzeniu masy do grubości od 1 do 1,5 cm wycinamy z niej pączki. Należy je delikatnie ułożyć na posypanej mąką blasze, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas na śmierć! Przed podgrzaniem włóż niewielką ilość ciasta do oleju, aby sprawdzić, czy jest gotowe na pączki; Możemy wyrzucić nasze dzieci, jeśli zacznie się gotować). Pączki gotują się szybko; Wystarczy jedna sekunda z każdej strony. Aby utworzyć jasny pasek na środku pączków, najpierw usmaż je na wypukłej stronie. Po usmażeniu układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć część tłuszczu. Możesz udekorować je cukrem pudrem, dżemem, budyniem lub lukrem w dowolnym momencie, gdy ostygną.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *