Gofry, które smakują niemal jak biszkopty. Są raczej twarde, chrupiące… takie
biszkoptowe gofry
. W przeciwieństwie do
prostych
gofrów, tych nie radzę rumienić zbyt mocno, bo wyjdą zbyt twarde. Najlepsze są takie lekko rumiane bladzioszki.
Jeśli lubicie biszkopty, to te gofry na pewno przypadną Wam do gustu. Jeśli zaś wolicie gofry miękkie w środku, ale kruche na zewnątrz, to polecam
gofry proste
lub
gofry z przepisu mojej Mamy
. Każde smakują troszkę inaczej. 🙂
Gofry biszkoptowe
są suche, ja zajadałam je posypane cukrem pudrem, ale możecie podać je dowolnie: z bitą śmietaną, owocami lub dżemem. Poniżej podaję Wam proporcje na 12 gofrów, a na filmiku na 6 gofrów. Smacznego. 🙂 Gofry biszkoptowe są suche, ja zajadałam je posypane cukrem pudrem, ale możecie podać je dowolnie: z bitą śmietaną, owocami lub dżemem. A jak nie macie takich foremek to przypominam o moim rewelacyjnym przepisie na gofry idealne nawet do słabej gofrownicy . Przepis na
gofry z piekarnika
. Tak, tak z piekarnika, przygotowane w foremkach, jak na ciasto. Fajna alternatywa dla tych, którzy nie chcą kupować gofrownicy za kilkadziesiąt złotych, ale mogą pozwolić sobie na nabycie formy za kilkanaście. Forma ma taką zaletę, że można robić w niej ciasta w kształcie gofrów, ale ze składem, który w gofrownicy nie wyjdzie. Dzisiaj jednak absolutnie
bazowy przepis do takich foremek na pieczone gofry
.
Moje foremki są silikonowe, tak, tak, też jak wiele z Was je nabyłam w jednym z dyskontów 🙂 stąd też biegnę do Was z przepisem: prostym, bez miksera, bez ubijania, z dostępnych w lodówce składników. Do dzieła! A jak nie macie takich foremek to przypominam o moim rewelacyjnym przepisie na
gofry idealne nawet do słabej gofrownicy
. Chrupiące belgijskie gofry z jogurtem naturalnym, puszyste pancakes’y z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym oraz francuskie lekkie tosty z owocami. Przepis na
idealne gofry z mąki z ciecierzycy
, idealne bo chrupiące, bo znacznie
zdrowsze
niż klasyczne gofry. Zrobisz je w każdej gofrownicy, a warto.
Gofry z mąki z ciecierzycy
sycą bardziej, ale też mają niski IG, są zdrowszą opcją niż te z mąki pszennej.
Gofry z tego przepisu wychodzą
chrupiące
, miękną po wystudzeniu, jak każde gofry. Jeśli szukasz alternatywy dla gofrów pszennych to zobacz również
gofry jaglane
. A jeśli spodoba Ci się ten przepis (a na pewno tak!) to zobacz też chleb
socca
, to on był początkiem i inspiracją by to proste ciasto (niemal z dwóch składników, bez jajek, bez mleka!) wykorzystać do kolejnych dań. Przepis na idealne gofry z mąki z ciecierzycy , idealne bo chrupiące, bo znacznie zdrowsze niż klasyczne gofry.
Przepis na
idealne gofry z mąki z ciecierzycy
, idealne bo chrupiące, bo znacznie
zdrowsze
niż klasyczne gofry. Zrobisz je w każdej gofrownicy, a warto.
Gofry z mąki z ciecierzycy
sycą bardziej, ale też mają niski IG, są zdrowszą opcją niż te z mąki pszennej.
Gofry z tego przepisu wychodzą
chrupiące
, miękną po wystudzeniu, jak każde gofry. Jeśli szukasz alternatywy dla gofrów pszennych to zobacz również
gofry jaglane
. A jeśli spodoba Ci się ten przepis (a na pewno tak!) to zobacz też chleb
socca
, to on był początkiem i inspiracją by to proste ciasto (niemal z dwóch składników, bez jajek, bez mleka!) wykorzystać do kolejnych dań.
Składniki na idealne gofry:
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
idealne gofry Przygotowanie:
Zobacz także: inna ciekawa receptura
Po ich połączeniu pozostaw mąkę z ciecierzycy, wodę, olej i sól na jedną do dwóch godzin. Mieszaj pop i proszek do pieczenia od tego momentu. Rozgrzewam gofrownicę, spryskuję ją olejem kokosowym (lub zwykłym olejem) lub skąpo smaruję jeszcze jednym tłuszczem przed uruchomieniem głównego gofra, a następnie smaruję na niej ograniczoną ilość hittera, aż się rozleje (moja perspektywa: gracz jest skromniejszy niż w zwykłych gofrach, ponieważ jest mniej skomplikowany w nalewaniu). Zdecydowanie dłużej niż zwykle, podgrzewać, aż gofry będą czerwonawe i można będzie otworzyć gofrownicę. Mogę go zjeść lub zatrzymać: zrobiony z mąki z ciecierzycy na gofry
Dodaj komentarz