Dziś polecam niezwykłe gofry. Niezwykłe, bo wykonane z tartych, surowych ziemniaków z dodatkiem pysznej kiełbasy . Gofry są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Smakiem przypominają placki ziemniaczane, jednak są dużo lżejsze, bo pieczone w gofrownicy. Dodatek kiełbasy sprawia, że gofry są sycące. Same gofry przygotowuje się dość szybko i łatwo, a dodatkowo można je przygotować wcześniej i odgrzać w nagrzanym piekarniku w kilka minut.
gofry ziemniaczane – lista składników:
- sól
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka L
- pieprz
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- papryka słodka w proszku
- 2 dobrej jakości kiełbasy (ok.300/350 g)
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała czerwona papryka
- 2 małe cebule lub 1 duża
- czosnek granulowany
gofry ziemniaczane Jak zrobić
Zobacz również: inny ciekawy przepis
1. Umyte i obrane ze skórki jabłka zetrzeć do miski na tarce do warzyw. Zmiksuj wszystkie pozostałe składniki na zmielone jabłka na gładką masę. Gdy gofrownica się nagrzewa, umieszcza się w niej porcję ciasta. Smażymy gofry, aż nabiorą złotego koloru. Weź swój posiłek.
Dodaj komentarz