Przepis na Gofry ziemniaczane z kiełbasą

Dziś polecam niezwykłe gofry. Niezwykłe, bo wykonane z tartych, surowych ziemniaków z dodatkiem pysznej kiełbasy . Gofry są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Smakiem przypominają placki ziemniaczane, jednak są dużo lżejsze, bo pieczone w gofrownicy. Dodatek kiełbasy sprawia, że gofry są sycące. Same gofry przygotowuje się dość szybko i łatwo, a dodatkowo można je przygotować wcześniej i odgrzać w nagrzanym piekarniku w kilka minut.

gofry ziemniaczane – lista składników:

  • sól
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka L
  • pieprz
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • papryka słodka w proszku
  • 2 dobrej jakości kiełbasy (ok.300/350 g)
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • czosnek granulowany

gofry ziemniaczane Jak zrobić

Zobacz również: inny ciekawy przepis

1. Umyte i obrane ze skórki jabłka zetrzeć do miski na tarce do warzyw. Zmiksuj wszystkie pozostałe składniki na zmielone jabłka na gładką masę. Gdy gofrownica się nagrzewa, umieszcza się w niej porcję ciasta. Smażymy gofry, aż nabiorą złotego koloru. Weź swój posiłek.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *