Przepis na GOFRY SZPINAKOWE Z SERKIEM WIEJSKIM I ŁOSOSIEM

Oto wytrawna wersja gofrów… ze szpinakiem oraz dodatkiem serka wiejskiego pełnego świeżych ziół i łososia wędzonego.

Składniki na gofry szpinakowe:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 op. serka wiejskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 50 g łososia wędzonego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1/3 natki pietruszki
  • Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki mleka
  • ok. 200-250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • szczypta pieprzu
  • 2 jajka
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej

gofry szpinakowe Przygotowanie:

Zobacz również: inny przepis

1. Gofry: Mrożony szpinak po rozmrożeniu i dokładnym odsączeniu z wody drobno posiekać. Rozbij jajka do miski i ubij je. Mleko, woda mineralna i olej powinny być włączone. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: do przefiltrowanej mąki dodano sól, pieprz, czosnek granulowany i proszek do pieczenia. Za pomocą trzepaczki lub miksera dokładnie wymieszaj mokre i suche składniki, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek. Pod koniec skonsoliduj zniszczony i wyczerpany szpinak. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt delikatne, można dodać jeszcze trochę mąki. Daj graczowi około 20 minut na odpoczynek. Piecz na złoty kolor i chrupiącą skórkę w natłuszczonej i gorącej gofrownicy. 2. Dodatki: Na wędzonym łososiu zrobić małe nacięcia. Umyć, osuszyć i drobno posiekać pietruszkę, koperek i szczypiorek. Przenieś twaróg do miski do miksowania i zmieszaj posiekane smaki. Dodając drobinki łososia doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy. 3. Wędzony łosoś i organizowany twaróg są skoordynowane z ułożonymi goframi szpinakowymi.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *