Oto wytrawna wersja gofrów… ze szpinakiem oraz dodatkiem serka wiejskiego pełnego świeżych ziół i łososia wędzonego.
Składniki na gofry szpinakowe:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1/2 pęczka koperku
- 3 op. serka wiejskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 50 g łososia wędzonego
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1/3 natki pietruszki
- Dodatkowo:
- 3/4 szklanki mleka
- ok. 200-250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- szczypta pieprzu
- 2 jajka
- 2-2,5 szklanki mąki pszennej
gofry szpinakowe Przygotowanie:
Zobacz również: inny przepis
1. Gofry: Mrożony szpinak po rozmrożeniu i dokładnym odsączeniu z wody drobno posiekać. Rozbij jajka do miski i ubij je. Mleko, woda mineralna i olej powinny być włączone. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: do przefiltrowanej mąki dodano sól, pieprz, czosnek granulowany i proszek do pieczenia. Za pomocą trzepaczki lub miksera dokładnie wymieszaj mokre i suche składniki, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek. Pod koniec skonsoliduj zniszczony i wyczerpany szpinak. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt delikatne, można dodać jeszcze trochę mąki. Daj graczowi około 20 minut na odpoczynek. Piecz na złoty kolor i chrupiącą skórkę w natłuszczonej i gorącej gofrownicy. 2. Dodatki: Na wędzonym łososiu zrobić małe nacięcia. Umyć, osuszyć i drobno posiekać pietruszkę, koperek i szczypiorek. Przenieś twaróg do miski do miksowania i zmieszaj posiekane smaki. Dodając drobinki łososia doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy. 3. Wędzony łosoś i organizowany twaróg są skoordynowane z ułożonymi goframi szpinakowymi.
Dodaj komentarz