Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nietolerujące mleka.
gofry na wodzie – składniki:
- szczypta soli
- Odmierzałam: szklanka – 250 ml, łyżeczka – 15 ml.
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- na 16 sztuk
- Jajka 4 szt.
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Woda gazowana 1 i 3/4 szklanki
- Olej 1/2 szklanki
- Cukier 1/2 szklanki
gofry na wodzie Jak przygotować:
Zobacz również: zdrowa owsianka
Cukier utrzeć z oddzielonymi żółtkami i białkami. W tym momencie wymieszaj olej i wodę. 2 Przed dodaniem mąki i proszku do pieczenia do płynnej mieszanki przesiać je razem, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek. 3 Delikatnie wymieszaj łyżką białka ze szczyptą soli, aż utworzą sztywną pianę (nie miksuj). 4 Intensywność przez siedem minut bez otwierania gofrownicy o mocy 1200 W lub zgodnie z zaleceniami producenta. Po upieczeniu gofry nie będą tak chrupiące, jeśli ułożysz je jeden na drugim; zamiast tego pozwól im ostygnąć na siatce. 5 Posyp gofry czym chcesz: zwykłą rzeczą, dżemem, cukrem pudrem, bitą śmietaną.
Dodaj komentarz