gofry lekkie i chrupiące – lista składników:
- 2 białka
- Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- Dodatkowo:
- 1/3 szklanki oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pszennej
- 2 żółtka
gofry lekkie i chrupiące Jak zrobić:
Zobacz także: inna receptura
Jędrne, lekkie gofry Wszystkie składniki na ciasto oprócz białek miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Pozwól, aby gluten tworzył się przez piętnaście minut. Gofrownica jest przez nas rozgrzana. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie włóż je łyżką do gofrownicy. W zależności od mocy gofrownicy, gotuj gofry przez około dziesięć minut, aż będą złocistobrązowe. Gofrownica powinna być wypełniona ciastem. Gofry po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia na ruszcie lub w pozycji pionowej. Posyp je cukrem pudrem, gdy lekko przestygną.
Dodaj komentarz